Aantal personen: 4, hoofdgerecht
-
Ingrediënten- 1 kip van 1,8 kg, in delen
- 100 gr boter
- Zout
- Peper
- 1 bouquet garni (1 takje tijm, 1 laurierblaadje in 1 preiblad gebonden)
- 2 sjalotten, fijngehakt
- 1 fles cider (mousserende appelwijn, 0,75 liter)
- 1 dl calvados (distillaat van cider)
- 250 gr crèmeme fraîche
- 250 gr champignons, grote gehalveerd
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
-
Bereiding:- Poelier vragen kip in 8 stukken te snijden
- Rest karkas in stukken gehakt meevragen
- Kipdelen met zout en peper bestrooien
- In grote braadpan boter verhitten
- Kipdelen en karkasdelen rondom bruin bakken
- Bouquet garni toevoegen
- Kip met deksel op pan in ± 20-25 minuten zachtjes gaar laten worden
- Kip uit pan nemen (karkas erin laten)
- Sjalotjes toevoegen en ± 5 minuten bakken
- Cider en calvados toevoegen en aanbaksels losroeren. ± 10 minuten zachtjes laten koken
- Saus zeven
- Tot helft laten inkoken
- Crèmeme fraîche erdoor roeren
- Champignons toevoegen en in ± 8 minuten zachtjes gaar laten worden
- Peterselie erdoor roeren