Aantal personen: 10-12, nagerecht
-
Ingrediënten- 1 dl rum
- 100 gr gedroogde abrikozen, in stukjes
- 100 gr dadels, ontpit, in stukjes
- 200 gr amaretti of bitterkoekjes
- 2 eetlepels boter
- 4 blaadjes witte gelatine
- 4 eidooiers
- 100 gr suiker
- 3/4 liter slagroom
- Geraspte schil van 1 sinaasappel
- 50 gr geconfijte sinaasappelschilletjes
- 100 gr cacao
- 50 gr suiker
- 1/8 liter slagroom
- Extra nodig: hoge tulbandvorm (inhoud 2 liter), met olie ingevet
-
Bereiding:- Rum verwarmen
- Abrikozen en dadels ± 30 minuten in rum weken
- Helft van koekjes grof breken
- In boter ± 5 minuten zachtjes bakken
- Laten afkoelen
- Gelatine in ruim koud water ± 5 minuten weken
- Dooiers met suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten
dik kloppen - Gelatine al roerende erin oplossen
- Mengsel al roerende laten afkoelen
- Slagroom stijfkloppen en door dooiermengsel roeren
- Abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en geconfijte
schilletjes erbij doen - Vorm met plasticfolie bekleden, ± 15 cm over rand laten hangen
- Mengsel in delen erin doen, regelmatig aandrukken
- Bovenkant gladstrijken
- Hele koekjes erin drukken
- Folie erover vouwen
- Minstens 1 nacht in diepvriezer zetten
- Voor serveren vorm op grote schaal keren
- Idee: geef er chocoladesaus bij
- Breng 100 gr cacao met 50 gr suiker en 1/4 liter water al roerende aan
de kook - Roer er 1/8 liter slagroom door