Aantal personen: 4



  • Ingrediënten


    • 500 g ongepelde kastanjes

    • 1/2 liter room

    • 1 winterwortel

    • 2 rode uien

    • zonnebloemolie

    • 3 eieren

    • 1 afgestreken tl kruidnagelpoeder

    • 1 afgestreken tl nootmuskaat

    • 1 afgestreken tl gemalen laurier

    • Een paar geplette jeneverbessen

    • 1/2 eetlepel gistextract

    • Voor het glazuur:

    • 1 stang agar-agar

    • 3 dl water

    • 2 theelepels gomasio (sesamzout) of ander aroma

    • Voor de versiering:

    • 4 gevulde olijven

    • 2 har


      d gekookte eieren



  • Bereiding:


    • Snijd de kastanjes aan de bolle kant met een scherp mesje in

    • Pof ze een kwartier in een hete oven van 200° (gasovenstand 4) tot de schil
      openbarst

    • Pel ze daarna en verwijder ook de witte velletjes (het scheelt tijd als u
      gepelde kastanjes koopt)

    • Kook ze verder gaar in een bodem water gedurende 25 minuten en maak er puree
      van met de elektrische mengbeker of gebruik de roerzeef

    • Leng de kastanjepuree in een kom aan met de room

    • Schil en rasp de wortel

    • Pel en snipper de uien

    • Fruit beide circa 10 minuten in de olie, tot de ui glazig ziet

    • Doe de gefruite groente bij de kastanjepuree in de kom

    • Kluts de eieren en voeg ze met de specerijen, de jeneverbessen en het
      gistextract aan de massa toe

    • Meng alle bestanddelen goed door elkaar en proef op smaak af

    • Schep de massa in een beboterde vorm

    • Gebruik bij voorbeeld eens een halfronde cakevorm met ribbeltjes, dat geeft een
      aardig effect en er kunnen dan later ook gemakkelijk plakken van de
      pâté worden gesneden

    • Leg een beboterd vel vetvrij papier bovenop en prik er een paar gaatjes in

    • Schakel de oven in op 180 ° (gasovenstand 3) en laat de vorm er 60 minuten
      in staan

    • Steek er dan een breinaald of satépen in; als deze er droog uit komt is
      de pâté gaar

    • Haal de vorm uit de oven, laat even uitdampen en schud vervolgens de
      pâté eruit

    • Maak intussen het glazuur: week de stang agar-agar in koud water en kook hem
      even op in 3 dl water tot de stang volkomen is opgelost

    • Voeg dan de gomasio of wat aroma toe en proef het glazuur af

    • Versier de inmiddels afgekoelde pâté met plakjes olijf en hard
      gekookt ei en giet het glazuur eroverheen

    • Laat het glazuur in de koelkast opstijven