Aantal personen: 4
-
Ingrediënten
-
500 g ongepelde kastanjes -
1/2 liter room -
1 winterwortel -
2 rode uien -
zonnebloemolie -
3 eieren -
1 afgestreken tl kruidnagelpoeder -
1 afgestreken tl nootmuskaat -
1 afgestreken tl gemalen laurier -
Een paar geplette jeneverbessen -
1/2 eetlepel gistextract -
Voor het glazuur: -
1 stang agar-agar -
3 dl water -
2 theelepels gomasio (sesamzout) of ander aroma -
Voor de versiering: -
4 gevulde olijven -
2 har
d gekookte eieren
-
-
Bereiding:
-
Snijd de kastanjes aan de bolle kant met een scherp mesje in -
Pof ze een kwartier in een hete oven van 200° (gasovenstand 4) tot de schil
openbarst -
Pel ze daarna en verwijder ook de witte velletjes (het scheelt tijd als u
gepelde kastanjes koopt) -
Kook ze verder gaar in een bodem water gedurende 25 minuten en maak er puree
van met de elektrische mengbeker of gebruik de roerzeef -
Leng de kastanjepuree in een kom aan met de room -
Schil en rasp de wortel -
Pel en snipper de uien -
Fruit beide circa 10 minuten in de olie, tot de ui glazig ziet -
Doe de gefruite groente bij de kastanjepuree in de kom -
Kluts de eieren en voeg ze met de specerijen, de jeneverbessen en het
gistextract aan de massa toe -
Meng alle bestanddelen goed door elkaar en proef op smaak af -
Schep de massa in een beboterde vorm -
Gebruik bij voorbeeld eens een halfronde cakevorm met ribbeltjes, dat geeft een
aardig effect en er kunnen dan later ook gemakkelijk plakken van de
pâté worden gesneden -
Leg een beboterd vel vetvrij papier bovenop en prik er een paar gaatjes in -
Schakel de oven in op 180 ° (gasovenstand 3) en laat de vorm er 60 minuten
in staan -
Steek er dan een breinaald of satépen in; als deze er droog uit komt is
de pâté gaar -
Haal de vorm uit de oven, laat even uitdampen en schud vervolgens de
pâté eruit -
Maak intussen het glazuur: week de stang agar-agar in koud water en kook hem
even op in 3 dl water tot de stang volkomen is opgelost -
Voeg dan de gomasio of wat aroma toe en proef het glazuur af -
Versier de inmiddels afgekoelde pâté met plakjes olijf en hard
gekookt ei en giet het glazuur eroverheen -
Laat het glazuur in de koelkast opstijven