-
Ingrediënten:
-
1 verse kalkoen a 1800 gr -
Zout -
Peper -
100 gr boter -
100 gr ontbijtspek -
Haakkatoen
Vulling: Appel-bleekselderijvulling -
1 kleine ui -
1 stengel bleekselderij -
1 grote appel (goudrenet) -
25 gr boter -
1/2 theelepel kipkruiden -
Peper -
3 sneetjes oud witbrood -
1 ei -
1/2 dl melk
Bereiding vulling:
-
Pel en snipper de ui -
Was de bleekselderij, knip de blaadjes van de stengel in een kopje fijn en snijd
de stengel in kleine stukjes -
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes -
Verhit de boter in een koekepan en fruit de ui en de bleekselderij zachtjes ca.
3 minuten -
Roer er de appel, kipkruiden, fijngeknipte bleekselderijblaadjes en peper door
en laat nog ca. 2 minuten zachtjes bakken -
Doe het mengsel in een kom -
Haal de korsten van het brood, verkruimel het en roer het broodkruim door het
appelmengsel -
Klop het ei met de melk in een kopje los, meng dit door het appelmengsel en vul
de kalkoen hiermee
Bereiding kalkoen: -
Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen en bestrooide kalkoen van
binnen en van buiten met zout en peper -
Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op -
Verwarm de oven voor op 200 graden -
Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg
de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek -
Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ca. 75 minuten in het
midden van de oven -
Bedruip de vogel regelmatig met braadvet -
Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ca. 15 minuten goudbruin en
gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weerkunt bewegen) -
Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan
-