• IngrediĆ«nten:


    • 1 verse kalkoen a 1800 gr

    • Zout

    • Peper

    • 100 gr boter

    • 100 gr ontbijtspek

    • Haakkatoen


      Vulling: Appel-bleekselderijvulling


    • 1 kleine ui

    • 1 stengel bleekselderij

    • 1 grote appel (goudrenet)

    • 25 gr boter

    • 1/2 theelepel kipkruiden

    • Peper

    • 3 sneetjes oud witbrood

    • 1 ei

    • 1/2 dl melk



    Bereiding vulling:


    • Pel en snipper de ui

    • Was de bleekselderij, knip de blaadjes van de stengel in een kopje fijn en snijd
      de stengel in kleine stukjes

    • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes

    • Verhit de boter in een koekepan en fruit de ui en de bleekselderij zachtjes ca.
      3 minuten

    • Roer er de appel, kipkruiden, fijngeknipte bleekselderijblaadjes en peper door
      en laat nog ca. 2 minuten zachtjes bakken

    • Doe het mengsel in een kom

    • Haal de korsten van het brood, verkruimel het en roer het broodkruim door het
      appelmengsel

    • Klop het ei met de melk in een kopje los, meng dit door het appelmengsel en vul
      de kalkoen hiermee
      Bereiding kalkoen:

    • Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen en bestrooide kalkoen van
      binnen en van buiten met zout en peper

    • Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op

    • Verwarm de oven voor op 200 graden

    • Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg
      de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek

    • Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ca. 75 minuten in het
      midden van de oven

    • Bedruip de vogel regelmatig met braadvet

    • Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ca. 15 minuten goudbruin en
      gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weerkunt bewegen)

    • Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan