Kalkoen – gevulde II

recept gevulde kalkoen





  • IngrediĆ«nten:


    • 1 verse kalkoen a 1800 gr

    • Zout

    • Peper

    • 100 gr boter

    • 100 gr ontbijtspek

    • Haakkatoen


      Vulling:Gehakt-champignonvulling


    • 100 gr champignons

    • 1 ui

    • 2 sneetjes witbrood

    • 1 teentje knoflook

    • 25 gr boter

    • 250 gr half-om-halfgehakt

    • Zout

    • Peper

    • Nootmuskaat

    • 10 takjes selderij

    • 10 takjes peterselie

    • 1 ei

    • 4 eetlepels slagroom



  • Bereiding vulling:


    • Maak de champignons schoon en hak ze grof (bewaar er een paar voor de garnering)

    • Pel en snipper de ui

    • Verkruimel het brood

    • Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ca. 3 minuten

    • Pers de knoflook erboven uit

    • Voeg de champignons toe en bak die ca. 3 minuten mee

    • Verhit in een koekepan de rest van de boter en bak het gehakt hierin rul

    • Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje
      nootmuskaat toe

    • Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen

    • Knip de blaadjes van de selderij en de peterselie fijn

    • Klop in een kommetje het ei met de slagroom los en meng de kruiden en het ei
      door het gehaktmengsel

    • Vul de kalkoen hiermee

    • Halveer de gebraden kalkoen en garneer met de achtergehouden gebakken champignons
      Bereiding kalkoen:

    • Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen en bestrooide kalkoen van
      binnen en van buiten met zout en peper

    • Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op

    • Verwarm de oven voor op 200 graden

    • Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg
      de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek

    • Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ca. 75 minuten in het
      midden van de oven

    • Bedruip de vogel regelmatig met braadvet

    • Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ca. 15 minuten goudbruin en
      gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weerkunt bewegen)