-
Ingrediƫnten:
-
1 verse kalkoen a 1800 gr -
Zout -
Peper -
100 gr boter -
100 gr ontbijtspek -
Haakkatoen
Vulling:Gehakt-champignonvulling -
100 gr champignons -
1 ui -
2 sneetjes witbrood -
1 teentje knoflook -
25 gr boter -
250 gr half-om-halfgehakt -
Zout -
Peper -
Nootmuskaat -
10 takjes selderij -
10 takjes peterselie -
1 ei -
4 eetlepels slagroom
-
-
Bereiding vulling:
-
Maak de champignons schoon en hak ze grof (bewaar er een paar voor de garnering) -
Pel en snipper de ui -
Verkruimel het brood -
Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ca. 3 minuten -
Pers de knoflook erboven uit -
Voeg de champignons toe en bak die ca. 3 minuten mee -
Verhit in een koekepan de rest van de boter en bak het gehakt hierin rul -
Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje
nootmuskaat toe -
Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen -
Knip de blaadjes van de selderij en de peterselie fijn -
Klop in een kommetje het ei met de slagroom los en meng de kruiden en het ei
door het gehaktmengsel -
Vul de kalkoen hiermee -
Halveer de gebraden kalkoen en garneer met de achtergehouden gebakken champignons
Bereiding kalkoen:
-
Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen en bestrooide kalkoen van
binnen en van buiten met zout en peper -
Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op -
Verwarm de oven voor op 200 graden -
Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg
de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek -
Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ca. 75 minuten in het
midden van de oven -
Bedruip de vogel regelmatig met braadvet -
Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ca. 15 minuten goudbruin en
gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weerkunt bewegen)
-