aantal personen: 4
-
Ingrediënten:-
1 kalfstong van ca 1 kg -
1 seldertak -
1 preistaaf -
1 wortel -
1 ui -
2 kruidnagels -
2 teentjes look -
1 takje tijm -
1 laurierblaadje -
Boter -
250 gr rijst -
350 gr postelein -
1 eierdooier -
2 el room -
Nootmuskaat -
Peper -
Zout
-
-
Bereiding:-
Laat de kalfstong enkele uren in koud, lichtgezouten water weken -
Maak de selder, de prei en de wortel schoon -
Snijd de selder en de prei in stukken maar laat de wortel heel -
Pel de ui en steek er de kruidnagels in -
Plet de ongepelde teentjes look met behulp van een keukenmes -
Breng 3 liter water, samen met de groenten, de look, de tijm, het laurierblaadje en peper en zout aan de kook -
Voeg er, als het water kookt, de geweekte tong aan toe en laat het vlees in ca 1.5 uur gaar worden -
De tong is gaar als u met duim en wijsvinger door het tipje van de tong kunt knijpen -
Smelt een nootje boter en fruit er de rijst ca 2 minuten in -
Voeg er 6 dl tongbouillon aan toe en laat de rijst, onder gesloten deksel, in ca 20 minuten gaar worden -
Pluk de posteleinblaadjes van de stengels, spoel ze en dep ze droog houd 8 mooie blaadjes apart voor het garnituur en stoof de rest even in een nootje boter -
Giet het overtollige vocht af en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout -
Klop de eierdooier los in de room en meng dit onder de gestoofde postelein -
Haal de wortel uit de tongbouillon en wrijf hem door een zeef -
Breng deze puree op smaak met peper en zout en houd warm -
Haal ook de tong uit de bouillon, pel ze en snijd ze in reepjes van ca 2 cm dik -
Vorm op 4 borden een krans van rijst, schep wat posteleinroom in het midden en leg er de sneetjes tong op -
Versier het vlees met wat wortelpuree en 2 blaadjes postelein
-