aantal personen: 4


  • Ingrediënten:


    • 1 kalfstong van ca 1 kg

    • 1 seldertak

    • 1 preistaaf

    • 1 wortel

    • 1 ui

    • 2 kruidnagels

    • 2 teentjes look

    • 1 takje tijm

    • 1 laurierblaadje

    • Boter

    • 250 gr rijst

    • 350 gr postelein

    • 1 eierdooier

    • 2 el room

    • Nootmuskaat

    • Peper

    • Zout


  • Bereiding:


    • Laat de kalfstong enkele uren in koud, lichtgezouten water weken

    • Maak de selder, de prei en de wortel schoon

    • Snijd de selder en de prei in stukken maar laat de wortel heel

    • Pel de ui en steek er de kruidnagels in

    • Plet de ongepelde teentjes look met behulp van een keukenmes

    • Breng 3 liter water, samen met de groenten, de look, de tijm, het laurierblaadje en peper en zout aan de kook

    • Voeg er, als het water kookt, de geweekte tong aan toe en laat het vlees in ca 1.5 uur gaar worden

    • De tong is gaar als u met duim en wijsvinger door het tipje van de tong kunt knijpen

    • Smelt een nootje boter en fruit er de rijst ca 2 minuten in

    • Voeg er 6 dl tongbouillon aan toe en laat de rijst, onder gesloten deksel, in ca 20 minuten gaar worden

    • Pluk de posteleinblaadjes van de stengels, spoel ze en dep ze droog houd 8 mooie blaadjes apart voor het garnituur en stoof de rest even in een nootje boter

    • Giet het overtollige vocht af en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout

    • Klop de eierdooier los in de room en meng dit onder de gestoofde postelein

    • Haal de wortel uit de tongbouillon en wrijf hem door een zeef

    • Breng deze puree op smaak met peper en zout en houd warm

    • Haal ook de tong uit de bouillon, pel ze en snijd ze in reepjes van ca 2 cm dik

    • Vorm op 4 borden een krans van rijst, schep wat posteleinroom in het midden en leg er de sneetjes tong op

    • Versier het vlees met wat wortelpuree en 2 blaadjes postelein