aantal personen: 6


  • IngrediĆ«nten:


    • Voor de basissaus:

    • Enkele kalfsbeenderen

    • 2 uien in ringetjes gesneden

    • 1 wortel in stukjes gesneden

    • 6 tomaten, grof gehakt

    • 1 el tomatenpuree

    • 1 takje thijm

    • 1 blaadje laurier

    • 2 peterseliestengels

    • 1 teentje look

    • Boter

    • Olie

    • 1.5 dl witte wijn

      Voor de stoofpot:


    • 1 kg kalfsfricassee

    • 1 el bloem

    • 1.5 dl witte wijn

    • Peper

    • Zout

    • 24 a 30 zilvertuitjes

    • 1 el griessuiker

    • 250 gr champignons

    • 6 sneden toastbrood

    • 2 el gehakte peterselie


  • Bereiding:


    • Belangrijk: Gebruik voor deze bereiding een aardewerken pot die op het vuur kan

    • Maak de basissaus: Kleur de beenderen in 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olie

    • Voeg er de uiringen en de wortelstukjes aan toe en laat ze even meekleuren

    • Deglaceer met de witte wijn en voeg er de tomatenstukjes en tomatenpuree aan toe

    • Bind het lookteentje samen met de thijm, het laurierblad en de peterseliestengels

    • Voeg het bij de basis en laat 1/2 uurtje sudderen

    • Duw de basis dan door een zeef

    • Verwarm de oven voor op 180 graden

    • Kleur het vlees in boter in de aardewerken pot

    • Strooi er 1 eetlepel bloem over en roer goed om

    • Voeg er de witte wijn aan toe

    • Kruid met peper en zout en giet er de basissaus over

    • Plaats afgedekt in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur a 1 uur 15

    • Controleer na een uur of het vlees wel voldoende gaar is

    • Is dit niet zo, dan laat u de kalfsstukjes nog 15 minuten langer in de oven

    • Snijd ondertussen 6 wolvetanden uit het brood en bak ze in boter

    • Reinig de zilveruitjes en glaceer ze: Kleur de uitjes in een nootje boter

    • Strooi er wat suiker over en laat lichtjes carameliseren

    • Voeg er wat water aan toe en laat gedurende 10 minuten garen op een zacht vuurtje

    • Breng op smaak

    • Wrijf de champignons schoon met een doek (was ze zeker niet, dan verliezen ze hun fijne smaak)

    • Snijd ze in 4 stukken en bak ze in een noot boter met peper en zout

    • Doe de zilveruitjes en de champignons bij de stoofpot, zet de wolvetanden langs de rand en strooi er peterselie over

    • Serveer met gekookte aardappeltjes en een goede Duitse witte wijn of een witte Bourgogne