aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:


    • 4 kalfsoesters van 120 gr. elk

    • 4 dunne reepjes gerookt spek, zonder zwoerd

    • 12 pijpajuintjes

    • 12 nieuwe worteltjes met loof

    • 16 kleine nieuwe aardappeien

    • 4 takjes basilicum (= koningskruid)

    • Boter

    • 1.2 dl droge sherry

    • 4 dl room

    • Peper

    • Zout


  • Bereiding:


    • Als de kalfsoesters te hoog zijn, drukt u ze wat platter tot 2 tot 3 cm hoogte

    • Plaats rond de omtrek van de oesters een dun reepje gerookt spek en bind dit vast met een eindje keukentouw

    • Maak de pijpajuintjes schoon en snijd ze op 12 cm. lengte

    • Kook ze beetgaar

    • in lichtgezouten water, laat ze schrikken in koud water en laat ze dan uitlekken

    • Maak de worteltjes schoon, maar laat 2 cm. loof als garnering staan

    • Kook ook de worteltjes beetgaar in lichtgezouten water

    • Verfris ze en laat ze uitlekken

    • Schraap de nieuwe aardappelen, was ze en kook ze bijna gaar

    • Giet het water af en houd de aardappeltjes warm

    • Houd 4 topjes basilicum afzonderlijk en fris de rest op in water

    • Snipper dan de basilicum fijn

    • Laat een nootje boter goudgeel opbruisen

    • Bak hierin de gekruide kalfsoesters gedurende 3 min. aan beide zijden (het vlees mag nog roze zijn)

    • Verwijder het vlees en houd het warm

    • Giet het bakvet af

    • Maak met sherry de sappen los in de pan

    • Voeg de room toe en laat inkoken tot sausdikte

    • Kruid af met peper en zout en roer dan de basilicumsnippers door de saus

    • Laat de saus niet meer koken en roer er 20 gr. boter door

    • Houd ze warm

    • Warm de groenten afzonderlijk op: haal ze telkens door nootjes boter en breng op smaak met peper en zout

    • Plaats elke kalfsoester op een verwarmd bord

    • Schik de groenteprimeurs rond het vlees, samen met de nieuwe aardappelen

    • Lepel de helft van de basilicumsaus over het vlees en lepel de andere helft ernaast

    • Versier de borden met topjes basilicum

    • Geniet hiervan met een jonge beaujolais