aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:


    • 3 middelgrote jonagoldappelen

    • Boter

    • 4 kalfsmedaillons van 140 gram elk

    • Peper

    • Zout

    • 10 cl calvados

    • 4 dl room

    • 1 tuiltje waterkers

    • 8 grote frietaardappelen


  • Bereiding:


    • Schil de appelen met een scherp mesje

    • Verdeel ze in 4 en verwijder het klokhuis

    • Snijd elk deel nog eens in 4 partjes, zodat u maantjes krijgt

    • Bak de partjes Jonagold goudgeel in een noot boter

    • Verwijder de appelpartjes en houd ze warm (zorg ervoor dat de partjes niet gekraakt worden)

    • Dep de kalfsmedaillons droog met absorberend papier

    • Geef ze een mooie ronde vorm en knoop er een eindje keukentouw omheen

    • Kruid met peper en zout

    • Bak de kalfsmedaillons aan beide zijden bruin in een noot boter, maar

    • zorg ervoor dat het vlees binnenin licht rose blijft

    • Neem ze uit de pan en verwijder de bak-boter

    • Maak de aanbaksels los met de calvados

    • Doe er de room bij en kook in tot sausdikte

    • Controleer de kruiding en roer een nootje koude boter door een zeef

    • Warm de kalsmedaillons en de Jonagoldpartjes nog even op in een hete oven

    • Schik zes appelpartjes in een waaier op het bord

    • Daartegen plaatst u de kalfsmedaillons

    • Vooraan lepelt u wat saus

    • Garneer met een boeketje waterkers

    • Serveer hierbij een viertal dikke frieten van 1.5 X 1.5 cm. en 8 cm lang, voorgebakken op 130 graden en afgebakken op 180 graden

    • Leg ze kruisgewijs op elkaar

    • Serveer de resterende appelpartjes en frietjes er achteraf bij

    • Schenk hierbij een glaasje witte Graves, of een Tavel (rose)