aantal personen: 4
-
Ingrediënten:-
3 middelgrote jonagoldappelen -
Boter -
4 kalfsmedaillons van 140 gram elk -
Peper -
Zout -
10 cl calvados -
4 dl room -
1 tuiltje waterkers -
8 grote frietaardappelen
-
-
Bereiding:-
Schil de appelen met een scherp mesje -
Verdeel ze in 4 en verwijder het klokhuis -
Snijd elk deel nog eens in 4 partjes, zodat u maantjes krijgt -
Bak de partjes Jonagold goudgeel in een noot boter -
Verwijder de appelpartjes en houd ze warm (zorg ervoor dat de partjes niet gekraakt worden) -
Dep de kalfsmedaillons droog met absorberend papier -
Geef ze een mooie ronde vorm en knoop er een eindje keukentouw omheen -
Kruid met peper en zout -
Bak de kalfsmedaillons aan beide zijden bruin in een noot boter, maar -
zorg ervoor dat het vlees binnenin licht rose blijft -
Neem ze uit de pan en verwijder de bak-boter -
Maak de aanbaksels los met de calvados -
Doe er de room bij en kook in tot sausdikte -
Controleer de kruiding en roer een nootje koude boter door een zeef -
Warm de kalsmedaillons en de Jonagoldpartjes nog even op in een hete oven -
Schik zes appelpartjes in een waaier op het bord -
Daartegen plaatst u de kalfsmedaillons -
Vooraan lepelt u wat saus -
Garneer met een boeketje waterkers -
Serveer hierbij een viertal dikke frieten van 1.5 X 1.5 cm. en 8 cm lang, voorgebakken op 130 graden en afgebakken op 180 graden -
Leg ze kruisgewijs op elkaar -
Serveer de resterende appelpartjes en frietjes er achteraf bij -
Schenk hierbij een glaasje witte Graves, of een Tavel (rose)
-