aantal personen: 4


  • Ingrediënten:


    • 7 jonge artisjokken

    • Azijn

    • 250 gr lange korrelrijst

    • 600 gr kalfslapjes

    • 1 mespuntje witte peper

    • 2 el bakboter

    • Zout

    • 100 gr verse champignons

    • 2 tomaten

    • 2 sjalotten

    • 1 el tomatenpuree

    • 2 dl instant bouillon

    • 2 el room

    • 1 el gehakte peterselie


  • Bereiding:


    • Kook de artisjokken 20 minuten in water met een beetje azijn

    • Laat ze omgedraaid afkoelen in een vergiet, verwijder de buitenste blaadjes en het hooi en snijd de bodems in niet te kleine stukjes

    • Breng de rijst aan de kook in het dubbele volume aan water

    • Druk het deksel goed op de pan en schakel het vuur uit

    • Laat zo nog ongeveer 20 minuten stomen zonder het deksel te lichten

    • Kruid de kalfslapjes met peper en bak ze aan beide kanten 3 minuten in 1 eetlepel boter

    • Zet het deksel op de pan en laat ze nog 5 minuten smoren

    • Haal ze uit de pan, kruid ze met zout en houd ze warm

    • Dompel de tomaten 10 tellen in kokend water, pel ze en verwijder de pitjes

    • Hak het vruchtvlees fijn

    • Snijd de champignons in plakjes

    • Fruit de tomaten, de champignons en de blokjes artisjok ongeveer 3-4 minuten in de rest van de boter

    • Haal ze uit de pan en houd ze warm

    • Hak de sjalotten fijn en fruit ze 2-3 minuten in de braadfond

    • Voeg de tomatenpuree toe, leng aan met bouillon en kook de saus 5 minuten in op een hoog vuur

    • Roer de room erdoor en laat ze gedurende 1-2 minuten indikken

    • Overgiet de kalfslapjes met de saus en bestrooi met gehakte peterselie

    • Dien de rijst op met de groenten en de kalfslapjes