aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • 2 moten kabeljauw van ca. 400 g elk
    • 2 sinaasappelen
    • 25 g boter
    • 15 g bloem
    • 1 dl witte wijn
    • 1 dl room
    • 1 eierdooier
    • 1 mp cayennepeper
    • 1 mp mespunt zwarte peper
    • Zout

  • Bereiding:

    • 1 uur vooraf:
    • Pers de sinaasappelen en zeef het sap
    • Besprenkel ongeveer 1 uur voor u het gerecht klaarmaakt de vis met de 1/4 van
      het sinaasappelsap en bewaar ze zolang in de koelkast
    • Breng 5 dl lichtgezouten water aan de kook en pocheer in ongeveer 15 minuten de
      kabeljauwmoten
    • Laat de room inkoken tot ongeveer de helft en houd apart
    • Smelt in een andere kookpan 25 g boter en maak een roux onder toevoeging van de
      bloem
    • Leng aan met het sap en de wijn
    • Breng de saus op smaak met een mespuntje cayennepeper, zwarte peper en een
      beetje zout
    • Laat de kabeljauw uitlekken en leg hem op een serveerschaal
    • Werk de saus af met de ingekookte room en de eierdooier en lepel deze over de
      kabeljauwmoten
    • Serveer met gekookte peterselieaardappelen en drink er een fruitige
      Sancerre-wijn bij
    • Indien de sinaasappelen niet al te zoet zijn, kunt u eventueel nog een teelepel
      suiker aan de saus toevoegen