Aantal personen: 6


  • Ingrediënten

    • 3 grote citroenen
    • 3-4 blaadjes witte gelatine
    • 4 grote gesplitste eieren
    • 125 gr kristalsuiker
    • 3 dl slagroom
    • Voor de karamel:
    • 175 gr kristalsuiker
    • Soufflévorm, inh 1 liter
    • Bakpapier
    • Keukentouw
    • Bakplaat, bekleed met ingevet bakpapier


  • Bereiding:

    • Vouw het bakpapier dubbel en bind het met keukentouw stevig om de vorm, zodat de soufflévorm wordt verhoogd
    • Rasp de schil van 2 citroenen en pers alle 3 citroenen uit
    • U heeft 1 dl citroensap nodig
    • Klop de eidooiers met de suiker schuimig en klop het citroensap erdoor
    • Week de gelatine in ruim koud water, knijp hem goed uit en los hem onder zacht verwarmen op (let op, laat niet koken)
    • Roer de opgeloste gelatine door het eidooiermengsel en laat het lobbig worden
    • Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel hem samen met de geraspte citroenschil door het eidooiermengsel
    • Klop de eiwitten stijf en spatel ook die door het eidooiermengsel
    • Schep het mengsel in de vorm en laat het in de diepvriezer minstens 4 uur bevriezen
    • Verwijder het papier van de vorm
    • Smelt voor de karamel de suiker op zacht vuur en laat het kastanjebruin kleuren
    • Draai de pan tijdens het smelten van de suiker af en toe rond
    • Schenk de karamel zigzaggend op de met bakpapier beklede bakplaat uit en laat het harden
    • Verkruimel een deel van de karamel en garneer de soufflérand hiermee
    • Garneer de bovenkant van de soufflé met stukken karamel