Aantal personen: 6
-
Ingrediënten- 3 grote citroenen
- 3-4 blaadjes witte gelatine
- 4 grote gesplitste eieren
- 125 gr kristalsuiker
- 3 dl slagroom
- Voor de karamel:
- 175 gr kristalsuiker
- Soufflévorm, inh 1 liter
- Bakpapier
- Keukentouw
- Bakplaat, bekleed met ingevet bakpapier
-
Bereiding:- Vouw het bakpapier dubbel en bind het met keukentouw stevig om de vorm, zodat de soufflévorm wordt verhoogd
- Rasp de schil van 2 citroenen en pers alle 3 citroenen uit
- U heeft 1 dl citroensap nodig
- Klop de eidooiers met de suiker schuimig en klop het citroensap erdoor
- Week de gelatine in ruim koud water, knijp hem goed uit en los hem onder zacht verwarmen op (let op, laat niet koken)
- Roer de opgeloste gelatine door het eidooiermengsel en laat het lobbig worden
- Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel hem samen met de geraspte citroenschil door het eidooiermengsel
- Klop de eiwitten stijf en spatel ook die door het eidooiermengsel
- Schep het mengsel in de vorm en laat het in de diepvriezer minstens 4 uur bevriezen
- Verwijder het papier van de vorm
- Smelt voor de karamel de suiker op zacht vuur en laat het kastanjebruin kleuren
- Draai de pan tijdens het smelten van de suiker af en toe rond
- Schenk de karamel zigzaggend op de met bakpapier beklede bakplaat uit en laat het harden
- Verkruimel een deel van de karamel en garneer de soufflérand hiermee
- Garneer de bovenkant van de soufflé met stukken karamel