• Ingrediënten

    • 2 geschilde appels
    • 1 dl Armagnac of Calvados
    • 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
    • 1 ei
    • Kandij- of gewone suiker
    • 50 gr boter
    • 2 eetlepels suiker
    • 1/8 liter slagroom
    • 1 zakje vanillesuiker
    • Poedersuiker
    • 4 bolletjes vanille-ijs
    • 2 dl melk
    • 1/2 dl slagroom
    • 1 vanillestokje
    • 50 gr fijne suiker
    • 3 eidooiers


  • Bereiding:

    • Boor het klokhuis uit de appels, snij elke appel in hele dunne plakjes en laat ze een paar uur in een bodem Armagnac of Calvados liggen
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Halveer de plakjes bladerdeeg
    • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gehalveerde plakjes bladerdeeg erop
    • Bestrijk de helft met losgeklopt ei en strooi er de (kandij)suiker over
    • Prik ze met een vork in en bak ze in de oven in ± 15 minuten goudbruin
    • Laat ze afkoelen
    • Breng voor de vanillesaus de melk en de slagroom met het opengesneden vanillestokje en 25 gr suiker aan de kook en laat het op laag vuur 20 minuten trekken
    • Roer de eidooiers los met de rest van de suiker
    • Neem het vanillestokje uit de melk en giet de melk al roerend bij de eidooiers
    • Giet het mengsel terug in de pan en laat de saus al roerend op laag vuur binden
    • Laat de saus afkoelen
    • Klop de 1/8 liter slagroom stijf met de vanillesuiker en zet afgedekt in de koelkast
    • Verhit de boter, voeg de 2 eetlepels suiker toe en bak de appelplakjes hierin voorzichtig lichtbruin
    • Leg op 4 gebakken plakjes bladerdeeg een laagje appel, slagroom en weer een plakje
    • bladerdeeg (die met de suiker zijn bestrooid)
    • Bestuif de bovenkant met poedersuiker en leg ze op 4 bordjes
    • Schep er wat vanillesaus omheen en leg er een bolletje vanille-ijs naast