aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:

    • 500 g spliterwten
    • 1 flinke varkenskluif van ca 750 g (bv hiel)
    • 1 laurierblad
    • 3 kruidnageltjes
    • 1 ui
    • 250 g doorregen spek met zwoerd
    • 3 flinke stelen prei
    • 1/2 knolselderij
    • 4 takjes selderij
    • Peper
    • Zout
    • 1 rookworst
    • Sneetjes roggebrood
    • Mosterd


  • Bereiding:

    • Was de spliterwten en zet ze een paar uur tevoren in de week in 3 l koud water
    • Zet de spliterwten op met de varkenskluif
    • Prik het laurierblad met de kruidnagels op de ui vast en doe de ui in de pan
    • Laat eerst het water aan de kook komen
    • Doe er na een uur het doorregen spek bij
    • Snijd de prei in ringen en was ze
    • Snijd de schoongemaakte knolselderij in blokjes
    • Snijd de gewassen serderij grof
    • Doe de prei en de selderij in de pan als het spek ook een uur heeft meegekookt
    • Laat alles samen weer een uur zachtjes koken
    • Roer af en toe
    • Doe er, als de soep te dik wordt, wat water bij
    • Haal de varkenskluif en het spek uit de pan

    • Haal ook de ui met laurier en kruidnagel uit de pan
    • Breng de soep op smaak met peper en zout
    • Laat de rookworst 20 minuten in de soep wellen
    • Let op dat de soep niet meer kookt
    • Snijd het vlees van de varkenskluif in stukjes
    • Snijd het spek in plakken
    • Snijd de rookworst in plakjes
    • Roer het varkensvlees en de rookworst door de soep
    • Beleg sneetjes roggebrood met het spek en geef ze – met een potje mosterd voor de liefhebbers – apart bij
      de erwtensoep