aantal personen: 4
-
Ingrediënten:- 500 g spliterwten
- 1 flinke varkenskluif van ca 750 g (bv hiel)
- 1 laurierblad
- 3 kruidnageltjes
- 1 ui
- 250 g doorregen spek met zwoerd
- 3 flinke stelen prei
- 1/2 knolselderij
- 4 takjes selderij
- Peper
- Zout
- 1 rookworst
- Sneetjes roggebrood
- Mosterd
-
Bereiding:- Was de spliterwten en zet ze een paar uur tevoren in de week in 3 l koud water
- Zet de spliterwten op met de varkenskluif
- Prik het laurierblad met de kruidnagels op de ui vast en doe de ui in de pan
- Laat eerst het water aan de kook komen
- Doe er na een uur het doorregen spek bij
- Snijd de prei in ringen en was ze
- Snijd de schoongemaakte knolselderij in blokjes
- Snijd de gewassen serderij grof
- Doe de prei en de selderij in de pan als het spek ook een uur heeft meegekookt
- Laat alles samen weer een uur zachtjes koken
- Roer af en toe
- Doe er, als de soep te dik wordt, wat water bij
- Haal de varkenskluif en het spek uit de pan
- Haal ook de ui met laurier en kruidnagel uit de pan
- Breng de soep op smaak met peper en zout
- Laat de rookworst 20 minuten in de soep wellen
- Let op dat de soep niet meer kookt
- Snijd het vlees van de varkenskluif in stukjes
- Snijd het spek in plakken
- Snijd de rookworst in plakjes
- Roer het varkensvlees en de rookworst door de soep
- Beleg sneetjes roggebrood met het spek en geef ze – met een potje mosterd voor de liefhebbers – apart bij
de erwtensoep