Monarda didyma

Monarda didyma (Bergamot) is een kruidachtige vaste plant uit de familie der Lipbloemigen. In de volksmond ook wel Bergamotplant of Goudmelisse genoemd. Het zijn vooral de bladeren die het meest aromatisch zijn; maar ook de wortels geven enige geur af. Bergamotplant is eerder een zeldzame gebruikt kruid, inheems in Noord-Amerika. Thee van deze plant wordt ook wel Oswegothee genoemd, naar de Oswegoindianen die een bijzondere voorliefde voor deze drank hadden. De naam ‘bergamot’ komt van het Turkse ‘beg armodi’, wat ‘herenpeer’ betekent.
Bijen zijn heel erg op Monarda’s gesteld. De bergamotplant is een makkelijk te houden plant voor de kruidenborder. Het liefst staat hij op een zonnige plaats, op een goed doorlatende bodem die wel vochtig dient te zijn. Op zandige gronden voor het aanplanten voldoende goed verteerde organische meststoffen toevoegen (compost). Ieder jaar herhalen.
Plantafstand: zo’n 45 – 60 cm.

Culinair: Verse of gedroogde bladeren voor thee; verse bladeren in salade en als garnering.
Geneeskunde: thee van bladeren tegen maagklachten; de damp daarvan om te inhaleren bij verstopping en ontsteking van de luchtwegen.
Geur en smaak: gehele plant, vooral de bladeren, in potpourri’s; olie voor parfums.

Monarda didyma


Naar de hoofdpagina
Naar index M