Het Groot Kookwoordenboek Der Nederlandsche Taal – Cengkeh


Cengkeh

De Kruidnagel (Caryophyllus aromaticus)
Kruidnagelen zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Hoe groter de bloemknop en hoe breder de onderkelk, hoe beter de kwaliteit. De kruidnagelboom is oorspronkelijk afkomstig van de Molukken. De kruidnagelboom groeit langzaam en er kan pas na 6-8 jaar voor het eerst van worden geoogst. Daarna kan de oogst wel tot 100 jaar doorgaan. De boom is 9-12 meter hoog, pyramidevormig en altijd groen. In de bloeitijd hangen ze vol met trosjes felrode bloemknoppen. In de groene bloemknoppen van de kruidnagelboom is al duidelijk de vorm van de toekomstige kruidnagel te herkennen. Voor de teelt van kruidnagels worden deze bloemknoppen geplukt als ze +/- 1,5 cm lang en groen-roze van kleur zijn. De oogst vindt dus plaats, voordat de knoppen uitkomen en dieprode bloesemvormen. De bloemknoppen worden van onder tot bovenin de boom heel voorzichtig met de hand geplukt. Als de knoppen worden geplukt, staan ze namelijk op het punt van uitkomen en dat moet worden voorkomen. Als een bloemknop opengaat, is zij niet meer als specerij te gebruiken. De bloemknoppen worden vervolgens op grasmatten of betonvloeren uitgespreid om in de buitenlucht te drogen. Het drogen duurt slechts enkele dagen. Hierna zijn de bloemknoppen donkerbruin met iets lichter bruine kopjes en heten ze kruidnagel. Kruidnagels hebben dan ook al de karakteristieke sterke, zoete en doordringende geur en smaak.


KruidnagelplantKruidnagelplant
Gedroogde kruidnagelGedroogde kruidnagel
Naar de hoofdpagina
Naar index C