Het Groot Kookwoordenboek Der Nederlandsche Taal – Anijs


Anijs

Pimpinella anisum is een teer uitziend eenjarig kruid, dat een hoogte van ongeveer 45 cm bereikt. Het heeft lichtgroene gekerfde bladeren. Zijn roomwitte bloemen verschijnen in juli in schermen van 5 cm doorsnede.


bloeiend anijs


Anijs staat het liefst in droge, lichte aarde met volop zon. Planten kunnen buiten worden gezaaid in voren met een plantafstand van 30 cm. Ze kunnen ook in potten onder glas worden opgekweekt en in mei buiten uitgepoot. Houdt ze onkruidvrij. Er is en goede, warme zomer nodig om de zaden tot rijpheid te krijgen. Wanneer ze rijp zijn kunnen ze van de stengels worden geschud en worden gedroogd en bewaard. De zaadjes smaken naar zoethout, worden gebruikt bij het maken van likeur en als smaakmaker bij brood, cake, koeken, snoepgoed, visgerechten en hoesttabletten
anijs zaad


Anijsthee of anijsmelk geeft verlichting bij spijsverteringsstoornissen.Blad en bloempjes ideaal voor fruitsalades. Stengel te gebruiken in stoofschotels en soepen. Goed voor de spijsvertering. Is moeilijk te combineren met andere kruiden.

Anijs plant,zaad,blad


Naar de hoofdpagina
Naar index A