aantal personen: 6


  • IngrediĆ«nten:

    • 1 1/4 kg ossenstaart, in stukken
    • 125 gr ham, in dobbelsteentjes
    • 3 fijngehakte stengels bleekselderij
    • 2 grote, fijngehakte wortelen
    • 1 kleine, fijngehakte ui
    • 6-8 el fijngehakte koolraap
    • 4 el fijngehakte prei
    • 1.4 l water
    • 2 takjes bonenkruid
    • 2 takjes tijm
    • 1 takje dragon
    • 4 takjes peterselie
    • 3 el tomatenketchup
    • 275 ml rode port
    • 1 tl zout
    • 1/2 tl peper
    • 1-1/2 el boter
    • 1 el bloem
    • 175 gr fijngehakt vlees van de staart
    • Fijngehakte peterselie


  • Bereiding:

    • Fruit de ossenstaart, ham en groenten op een vrij hoog vuur in wat boter, steeds roerend, tot
      alles goudbruin is
    • Voeg water, kruiden, ketchup, port, zout en peper toe
    • Sluit de pan, breng de soep aan de kook en laat haar 3 uur sudderen tot de ossenstaart gaar is
    • Af en toe afschuimen als dat nodig is
    • Giet de soep door een zeefdoek en houd de ossenstaart apart
    • Koel de soep af en schep het vet er af
    • Smelt 1-1/2 el boter tot ze borrelt, strooi de bloem erover en fruit de bloem al roerend ca. 3
      minuten
    • Voeg geleidelijk de ossenstaartbouillon toe; kook al roerend tot de soep glad gebonden is
    • Controleer de smaak en verbeter die eventueel met zout, peper, ketchup en port
    • Voeg het fijngehakte vlees toe, maak de soep weer heet en garneer haar met veel fijngehakte
      peterselie