aantal personen: 6
-
Ingrediënten:- 1 1/4 kg ossenstaart, in stukken
- 125 gr ham, in dobbelsteentjes
- 3 fijngehakte stengels bleekselderij
- 2 grote, fijngehakte wortelen
- 1 kleine, fijngehakte ui
- 6-8 el fijngehakte koolraap
- 4 el fijngehakte prei
- 1.4 l water
- 2 takjes bonenkruid
- 2 takjes tijm
- 1 takje dragon
- 4 takjes peterselie
- 3 el tomatenketchup
- 275 ml rode port
- 1 tl zout
- 1/2 tl peper
- 1-1/2 el boter
- 1 el bloem
- 175 gr fijngehakt vlees van de staart
- Fijngehakte peterselie
-
Bereiding:- Fruit de ossenstaart, ham en groenten op een vrij hoog vuur in wat boter, steeds roerend, tot
alles goudbruin is - Voeg water, kruiden, ketchup, port, zout en peper toe
- Sluit de pan, breng de soep aan de kook en laat haar 3 uur sudderen tot de ossenstaart gaar is
- Af en toe afschuimen als dat nodig is
- Giet de soep door een zeefdoek en houd de ossenstaart apart
- Koel de soep af en schep het vet er af
- Smelt 1-1/2 el boter tot ze borrelt, strooi de bloem erover en fruit de bloem al roerend ca. 3
minuten - Voeg geleidelijk de ossenstaartbouillon toe; kook al roerend tot de soep glad gebonden is
- Controleer de smaak en verbeter die eventueel met zout, peper, ketchup en port
- Voeg het fijngehakte vlees toe, maak de soep weer heet en garneer haar met veel fijngehakte
peterselie
- Fruit de ossenstaart, ham en groenten op een vrij hoog vuur in wat boter, steeds roerend, tot