Aantal personen: 6


  • Ingrediënten

    • 2 preien
    • 1 kleine selderijknol
    • 5 wortelen
    • 2 uien
    • 1 teentje knoflook
    • 1 soepkip van ± 1 kg
    • Boter
    • 6 peperkorrels
    • 70 gr tomatenpuree
    • 100 gr gehakt rundvlees
    • 5 eiwitten
    • 1/2 ananas
    • 1 1/2 dl room
    • 2 eetlepels amandelschilfers
    • Enkele kervelplukjes
    • Tijm
    • Laurier
    • Peper
    • Zout


  • Bereiding:

    • Maak de prei, de selderij en de wortelen schoon, was ze en snijd alles in kleine stukjes
    • Houd 1/4 van deze groenten apart
    • Was de uien, verwijder het kroontje en snijd ze, ongeschild, in stukken
    • Snijd de soepkip in stukken en bak die in een klontje boter goudgeel
    • Voeg er 3/4 van de prei-, selderij en wortelstukjes aan toe, alsook de uien en het geplette teentje knoflook
    • Laat even fruiten en voeg er dan 3 liter water bij
    • Breng op smaak met de peperkorrels, tijm, laurier en zout
    • Laat de bouillon ± 4 uur zachtjes koken en schuimregelmatig af
    • Vermeng de overige groentestukjes met de tomatenpuree, het rundergehakt, de eiwitten, peper en zout en kneed dit goed door elkaar
    • Giet de bouillon door een zeef en schep het vet er zorgvuldig af (u kunt het vet er ook afdeppen met behulp van enkele velletjes keukenpapier)
    • Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en kruid met peper en zout
    • Voeg er al roerend het groenten-vleesmengsel aan toe en laat dit, net onder het kookpunt, ± 40 minuten trekken
    • Schil intussen de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes
    • Haal het kippenvlees van de botten en snijd het in reepjes
    • Klop de room stijf
    • Rooster de amandelschilfers in een droge pan en laat ze afkoelen
    • Schep de helder geworden bouillon voorzichtig door een neteldoek en breng haar weer aan de kook
    • Verdeel het kippenvlees en de ananasstukjes over 4 borden en giet er de warme consommé over
    • Schep er een lepeltje room op en versier met de amandelschilfers en de kervelplukjes