Aantal personen: 6
-
Ingrediënten- 2 preien
- 1 kleine selderijknol
- 5 wortelen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 soepkip van ± 1 kg
- Boter
- 6 peperkorrels
- 70 gr tomatenpuree
- 100 gr gehakt rundvlees
- 5 eiwitten
- 1/2 ananas
- 1 1/2 dl room
- 2 eetlepels amandelschilfers
- Enkele kervelplukjes
- Tijm
- Laurier
- Peper
- Zout
-
Bereiding:- Maak de prei, de selderij en de wortelen schoon, was ze en snijd alles in kleine stukjes
- Houd 1/4 van deze groenten apart
- Was de uien, verwijder het kroontje en snijd ze, ongeschild, in stukken
- Snijd de soepkip in stukken en bak die in een klontje boter goudgeel
- Voeg er 3/4 van de prei-, selderij en wortelstukjes aan toe, alsook de uien en het geplette teentje knoflook
- Laat even fruiten en voeg er dan 3 liter water bij
- Breng op smaak met de peperkorrels, tijm, laurier en zout
- Laat de bouillon ± 4 uur zachtjes koken en schuimregelmatig af
- Vermeng de overige groentestukjes met de tomatenpuree, het rundergehakt, de eiwitten, peper en zout en kneed dit goed door elkaar
- Giet de bouillon door een zeef en schep het vet er zorgvuldig af (u kunt het vet er ook afdeppen met behulp van enkele velletjes keukenpapier)
- Breng de gezeefde bouillon opnieuw aan de kook en kruid met peper en zout
- Voeg er al roerend het groenten-vleesmengsel aan toe en laat dit, net onder het kookpunt, ± 40 minuten trekken
- Schil intussen de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes
- Haal het kippenvlees van de botten en snijd het in reepjes
- Klop de room stijf
- Rooster de amandelschilfers in een droge pan en laat ze afkoelen
- Schep de helder geworden bouillon voorzichtig door een neteldoek en breng haar weer aan de kook
- Verdeel het kippenvlees en de ananasstukjes over 4 borden en giet er de warme consommé over
- Schep er een lepeltje room op en versier met de amandelschilfers en de kervelplukjes