Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 1/2 soepkip
    • 2 uien
    • 2 preien
    • 1 kleine selderijknol
    • 4 wortelen
    • 1 1/2 liter water
    • Peper
    • Zout
    • Tijm
    • Laurier
    • 250 gr visgraten (van tong en tarbot)
    • 1/2 liter droge witte wijn
    • 250 gr kikkerbillen
    • 100 gr tomatenpuree
    • 150 gr rundergehakt
    • 4 eiwitten
    • 1/2 dl Pastis (Franse anijs likeur)
    • 1 venkelknol


  • Bereiding:

    • Maak een bouillon van de soepkip, de uien, de helft van de prei, selderij en wortelen en het water
    • Kruid met peper, zout, tijm en laurier
    • Maak de visgraten schoon en zeef er de bouillon op
    • Voeg de wijn toe en laat de soep 20 minuten zachtjes trekken, zonder echt door te koken
    • Zeef de bouillon opnieuw en schep er zorgvuldig het vet af
    • Kook er de kikkerbilletjes in gaar, schep ze uit de bouillon en haal er het vlees af
    • Snijd de rest van de prei, selderij en wortelen fijn en vermeng ze met de tomatenpuree, het rundergehakt en de eiwitten
    • Proef de bouillon en kruid zo nodig bij
    • Voeg de Pastis toe en breng de soep aan de kook
    • Roer er het groentemengsel door en breng de soep weer aan de kook
    • Zet het vuur laag en laat ± 30 minuten zachtjes trekken
    • De bouillon zal nu helder worden en het groentemengsel zal een koek vormen boven de soep
    • Haal de stelen van de venkel, snijd hem doormidden, verwijder de harde kern, snijd de bladeren in kleine dobbelsteentjes en kook die in wat gezouten water beetgaar
    • Bewaar het groene loof om in de soep te strooien
    • Schenk de soep voorzichtig door een over een pan gespannen neteldoek of zuivere vaatdoek
    • Let erop dat u de groenten niet perst
    • Verdeel het kikkerbilletjesvlees en de venkel over de soepkommen, schep er de heldere bouillon op en strooi er het venkelloof over