Aantal personen: 10


  • Ingrediënten

    • Voor de fazantenfond:
    • 1 fazantenkarkas en -bouten of 1 fazant
    • 1 kippenkarkas
    • Olie
    • 2 grofgesneden uien
    • 2 grofgesneden wortelen
    • 1 eetlepel tomatenpuree
    • 1 bosje selderij
    • 1 prei
    • 2 mergpijpen
    • 1 takje tijm
    • 1 blaadje laurier
    • Zout
    • 10 geplette peperkorrels
    • 6 liter water
    • Boter
    • Voor het klaren:
    • 2 wortelen
    • 1/2 bleekselderij
    • 2 preien
    • 3-4 eetlepels tomatenpuree
    • 300 gr rundergehakt
    • 1 geperst teentje knoflook
    • 1 takje tijm
    • 1 blaadje laurier
    • Zout
    • 5 geplette peperkorrels
    • 12-15 zuivere eiwitten
    • Voor het garnituur:
    • 1 wortel
    • 1 prei
    • 1/2 selderijknol
    • Het borst- en boutvlees
    • Kervelplukjes
    • 1-2 dl sherry


  • Bereiding:

    • Fond:
    • Verwijder het borstvlees en de bovenbouten van de fazant en hak de fazanten- en kippenkarkas in stukken
    • Sauteer die in wat olie, voeg 1 grofgesneden wortel en 1 ui toe en laat die meekleuren
    • Roer er de tomatenpuree door
    • Breng het water met de schoongemaakte, maar niet gesneden groenten aan de kook, voeg de mergpijpen en de kruiden toe en laat 1 uur zachtjes koken
    • Voeg de karkassen en de gesauteerde groenten toe en laat nog 1 uur trekken
    • Ontvet en ontschuim regelmatig
    • Bak het borst- en boutvlees even in boter aan en laat het ± 10 minuten in de fond garen
    • Schep het gare vlees uit de fond en houd het apart voor het garnituur
    • Zeef de fond en ontvet hem zeer goed
    • Klaren:
    • Snijd de groenten in dobbelsteentjes, vermeng ze met de tomatenpuree, het gehakt, de kruiden en de eiwitten en klop het geheel los
    • Giet de fond erop, breng de soep onder regelmatig roeren aan de kook en laat haar op laag vuur 1/2 uur trekken
    • Passeer de soep door een neteldoek en warm haar weer op
    • Garnituur:
    • Maak julienne van de wortel, knolselderij en prei, kook ze in kokend gezouten water gaar en spoel ze af
    • Snijd het vlees in julienne en pluk de kervel
    • Verdeel de sherry en de rest van het garnituur in soepkommen en giet er de kokende consommé over
    • Versier met kervelplukjes en dien de soep warm op