aantal personen: 8

  • Ingrediënten:
    • Voor de farce:
    • 500 gr netto zalmfilet
    • 6 losgeklopte eiwitten
    • 200 gr champignons
    • 3 dl room
    • Peper
    • Zout
    • Nootmuskaat
    • 8 grote spinaziebladeren of 16 middelgrote
    • Boter

      Voor de coulis:

    • 500 gr spinazie
    • 4 dl room Voor de afwerking:
    • 2 tomaten
    • 250 gr tagliatelli
    • Boter
    • Peper
    • Zout
    • Nootmuskaat

  • Bereiding:
    • Paneer de zalm: verwijder de graten (met een tang) en snijd de bruingrijze velkant af
    • Snijd de zalm in stukken en maal hem fijn met de mixer
    • Voeg de eiwitten toe en mix even mee
    • Haal door een fijne zeef (als de zalm reeds tot mousse gemixt is, is dit niet meer noodzakelijk) en laat 30 min opstijven in de koelkast
    • Snijd de champignons in kleine kleine dobbelsteentjes
    • Bak ze in hete boter en breng op smaak met peper en zout
    • Laat ze daarna uitlekken in een zeef en afkoelen (in de koelkast)
    • Spatel de champignons onder de farce
    • Roer er daarna de room onder en breng op smaak met peper en zout
    • Het zout zal nog een extra binding geven, want zout slorpt het vocht op
    • Reinig, ontnerf en was de spinazie
    • Houd de grote bladeren apart
    • Gaar de grote bladeren een voor een in kokend gezouten water en laat ze uitlekken op keukenpapier
    • Zorg ervoor dat de bladeren zoveel mogelijk opengesprijd liggen
    • Strijk 8 soufflepotjes van 8 cm diam in met boter en bedek ze met de spinaziebladeren
    • Vul de vormpjes met de zalmfarce en dek af met aluminiumfolie dat u instrijkt met boter
    • Pocheer de soufflevormpjes gedurende ong 20 min in bain-marie in een oven van 170 graden
    • Voor de spinaziecoulis kookt u de spinazie enkele ogenblikken zonder deksel in kokend gezouten water
    • Verfris, duw het water eruit en hak ze fijn
    • Kook de room, voeg de spinazie toe, laat even doorkoken en mix
    • Het mixen is belangrijk, omdat de spinazie heel fijn moet zijn
    • Kruid met peper, zout en nootmuskaat
    • Mix eventueel nogmaals
    • Emondeer de tomaten en snijd het tomatevlees in kleine dobbelsteentjes
    • Kook de tagliatelli gaar en bak ze in een nootje boter
    • Kruid met nootmuskaat en zout
    • Keer de taartjes om op de warme borden, naast een lepeltje tagliatelli
    • Lepel er wat spinaziecoulis rond en werk af met blokjes tomaat
    • Serveer de rest van de tagliatelli en de saus er apart bij
    • Schenk hierbij een witte Italiaanse wijn, of een droge Lambrusco