aantal personen: 8
- Ingrediënten:
- Voor de farce:
- 500 gr netto zalmfilet
- 6 losgeklopte eiwitten
- 200 gr champignons
- 3 dl room
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- 8 grote spinaziebladeren of 16 middelgrote
- Boter Voor de coulis:
- 500 gr spinazie
- 4 dl room Voor de afwerking:
- 2 tomaten
- 250 gr tagliatelli
- Boter
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- Bereiding:
- Paneer de zalm: verwijder de graten (met een tang) en snijd de bruingrijze velkant af
- Snijd de zalm in stukken en maal hem fijn met de mixer
- Voeg de eiwitten toe en mix even mee
- Haal door een fijne zeef (als de zalm reeds tot mousse gemixt is, is dit niet meer noodzakelijk) en laat 30 min opstijven in de koelkast
- Snijd de champignons in kleine kleine dobbelsteentjes
- Bak ze in hete boter en breng op smaak met peper en zout
- Laat ze daarna uitlekken in een zeef en afkoelen (in de koelkast)
- Spatel de champignons onder de farce
- Roer er daarna de room onder en breng op smaak met peper en zout
- Het zout zal nog een extra binding geven, want zout slorpt het vocht op
- Reinig, ontnerf en was de spinazie
- Houd de grote bladeren apart
- Gaar de grote bladeren een voor een in kokend gezouten water en laat ze uitlekken op keukenpapier
- Zorg ervoor dat de bladeren zoveel mogelijk opengesprijd liggen
- Strijk 8 soufflepotjes van 8 cm diam in met boter en bedek ze met de spinaziebladeren
- Vul de vormpjes met de zalmfarce en dek af met aluminiumfolie dat u instrijkt met boter
- Pocheer de soufflevormpjes gedurende ong 20 min in bain-marie in een oven van 170 graden
- Voor de spinaziecoulis kookt u de spinazie enkele ogenblikken zonder deksel in kokend gezouten water
- Verfris, duw het water eruit en hak ze fijn
- Kook de room, voeg de spinazie toe, laat even doorkoken en mix
- Het mixen is belangrijk, omdat de spinazie heel fijn moet zijn
- Kruid met peper, zout en nootmuskaat
- Mix eventueel nogmaals
- Emondeer de tomaten en snijd het tomatevlees in kleine dobbelsteentjes
- Kook de tagliatelli gaar en bak ze in een nootje boter
- Kruid met nootmuskaat en zout
- Keer de taartjes om op de warme borden, naast een lepeltje tagliatelli
- Lepel er wat spinaziecoulis rond en werk af met blokjes tomaat
- Serveer de rest van de tagliatelli en de saus er apart bij
- Schenk hierbij een witte Italiaanse wijn, of een droge Lambrusco