aantal personen: 6
- Ingrediënten:
- 6 el rode wijnazijn
- 1 rode kool (1 kg)
- 4 el boter
- 1 ui, fijngesnipperd
- Zout
- 1 zakje pruimen (250 g)
- 1/2 tl kruidnagelpoeder
- 1 preiblad
- 6 soufflepotjes (inh. 1 dl.)
- Bereiding:
- In grote pan ruim water met 4 eetl. azijn aan de kook brengen
- 10 bladeren van de kool halen
- Bladeren 15 minuten koken/ Afgieten en op theedoek laten drogen
- Rest van kool in vieren snijden
- Witte stronk verwijderen
- Kool in heel smalle reepjes snijden
- In koekepan 1 eetl. verhitten
- Ui 3 minuten zachtjes bakken
- Gesneden kool en zout toevoegen
- Met deksel op pan 15 minuten zachtjes stoven
- Pruimen ontpitten
- 6 pruimen apart houden
- Rest van de pruimen in kleine stukjes snijden
- Aan kool toevoegen: pruimstukjes, kruidnagelpoeder en 2 eetl. azijn
- Nog 15 minuten stoven
- Oven voorvermen op 175 graden
- Soufflepotjes invetten
- Bekleden met koolbladeren, 2 cm overhangend
- Pruim middenin leggen
- Opvullen met kool tot de rand
- Bladeren dichtvouwen
- Klontje boter erop leggen
- Afdekken met aluminiumfolie
- Folie inprikken
- In midden van oven in 1 1/4 uur gaar laten worden (tot vocht is verdampt)
- In ruim water preiblad 1 minuten koken
- Onder koud water afspoelen
- In dunne reepje snijden (in de lengte) Afwerken:
- Oven voorverwarmen op 200 graden
- Soufflepotjes in 15 minuten verwarmen
- Uit oven op bord keren
- Reepje prei om taartjes strikken