aantal personen: 6

  • Ingrediënten:
    • 6 el rode wijnazijn
    • 1 rode kool (1 kg)
    • 4 el boter
    • 1 ui, fijngesnipperd
    • Zout
    • 1 zakje pruimen (250 g)
    • 1/2 tl kruidnagelpoeder
    • 1 preiblad
    • 6 soufflepotjes (inh. 1 dl.)

  • Bereiding:
    • In grote pan ruim water met 4 eetl. azijn aan de kook brengen
    • 10 bladeren van de kool halen
    • Bladeren 15 minuten koken/ Afgieten en op theedoek laten drogen
    • Rest van kool in vieren snijden
    • Witte stronk verwijderen
    • Kool in heel smalle reepjes snijden
    • In koekepan 1 eetl. verhitten
    • Ui 3 minuten zachtjes bakken
    • Gesneden kool en zout toevoegen
    • Met deksel op pan 15 minuten zachtjes stoven
    • Pruimen ontpitten
    • 6 pruimen apart houden
    • Rest van de pruimen in kleine stukjes snijden
    • Aan kool toevoegen: pruimstukjes, kruidnagelpoeder en 2 eetl. azijn
    • Nog 15 minuten stoven
    • Oven voorvermen op 175 graden
    • Soufflepotjes invetten
    • Bekleden met koolbladeren, 2 cm overhangend
    • Pruim middenin leggen
    • Opvullen met kool tot de rand
    • Bladeren dichtvouwen
    • Klontje boter erop leggen
    • Afdekken met aluminiumfolie
    • Folie inprikken
    • In midden van oven in 1 1/4 uur gaar laten worden (tot vocht is verdampt)
    • In ruim water preiblad 1 minuten koken
    • Onder koud water afspoelen
    • In dunne reepje snijden (in de lengte)

      Afwerken:

    • Oven voorverwarmen op 200 graden
    • Soufflepotjes in 15 minuten verwarmen
    • Uit oven op bord keren
    • Reepje prei om taartjes strikken