aantal personen: 6
- Ingrediënten:
- Voor het forceerdeeg:
- 200 gr bloem
- 120 gr water
- 80 gr boter
- Snufje zout Voor de vulling:
- 300 gr rauwe rijstkorrels of gedroogde erwten voor het ‘wit’ bakken
- 150 gr rauwe afgeritste maiskorrels
- Boter
- Versgemalen peper
- Zout
- Nootmuskaat
- 2 dl melk
- 2 dl room
- 3 eieren
- 2 eierdooiers
- 2 el fijngesnipperde bieslook
- 150 gr gerookte zalm in plakjes
- 80 gr gemalen kaas
- Bereiding:
- Meng alle ingredienten voor het forceerdeeg voorzichtig en kneed ze goed
- Laat het deeg 1 uur rusten onder een doek op een koele plaats
- Strooi dan wat bloem op de tafel en rol het deeg uit op 2 mm
- Strijk een taartvorm van 24 cm diameter en 2.5 cm hoogte in met boter
- Strooi er wat bloem over en klop de overtollige bloem er weer af
- Bekleed de bodem en randen met het deeg
- Druk het wat aan
- Zorg ervoor dat er nog een beetje deeg over de rand hangt en houd een klein beetje opzij voor eventuele afwerking achteraf
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Bekleed het deeg daarna met een blad aluminiumfolie en strooi hierover de rijstkorrels of erwten
- Bak het deeg in de taartvorm ‘wit’ gedurende een klein kwartier
- Neem het uit de oven en laat afkoelen
- Verwijder de aluminiumfolie en de rijst of erwten
- Controleer het deeg op gaatjes
- Vul die eventueel op met het deeg dat u hiervoor opzij gehouden hebt
- Snijd het overtollige gebakken deeg buiten de taartvorm af Maak de vulling:
- Verfris de maiskorrels onder koud stromend water en kook ze zacht in ongezouten water gedurende 20 minuten
- Verfris de maiskorrels opnieuw en laat ze uitlekken
- Smelt een nootje boter in de pan en voeg de maiskorrels toe
- Kruid met versgemalen peper van de molen
- Kook de melk en de room al roerend op met 30 gr boter
- Kruid met een mespuntje nootmuskaat, versgemalen peper en weinig of geen zout
- Klop de hele eieren en de eierdooiers los in een kom
- Vermeng de kokende room langzaam en al roerend onder de eieren
- Haal het mengsel door een zeef en laat wat afkoelen
- Voeg nu de bieslooksnippers toe
- Snijd de gerookte zalm in dunne flinters
- Verdeel de gerookte zalm, de maiskorrels en de helft van de gemalen kaas over de taartvorm
- Verdeel ook het eier-roommengsel voorzichtig over de taarvorm
- Strooi hierover de rest van de gemalen kaas
- Bak de quiche gedurende 45 minuten af op 150 graden
- Neem ze dan uit de oven, verwijder voorzichtig de vorm en verdeel de quiche
- Schik de spietjes dan op de verwarmde borden en serveer er eventueel een fris slaatje bij
- Drink hierbij een droge witte wijn, een Saumur of Muscadet