aantal personen: 6

  • IngrediĆ«nten:
    • Voor het forceerdeeg:
    • 200 gr bloem
    • 120 gr water
    • 80 gr boter
    • Snufje zout

      Voor de vulling:

    • 300 gr rauwe rijstkorrels of gedroogde erwten voor het ‘wit’ bakken
    • 150 gr rauwe afgeritste maiskorrels
    • Boter
    • Versgemalen peper
    • Zout
    • Nootmuskaat
    • 2 dl melk
    • 2 dl room
    • 3 eieren
    • 2 eierdooiers
    • 2 el fijngesnipperde bieslook
    • 150 gr gerookte zalm in plakjes
    • 80 gr gemalen kaas

  • Bereiding:
    • Meng alle ingredienten voor het forceerdeeg voorzichtig en kneed ze goed
    • Laat het deeg 1 uur rusten onder een doek op een koele plaats
    • Strooi dan wat bloem op de tafel en rol het deeg uit op 2 mm
    • Strijk een taartvorm van 24 cm diameter en 2.5 cm hoogte in met boter
    • Strooi er wat bloem over en klop de overtollige bloem er weer af
    • Bekleed de bodem en randen met het deeg
    • Druk het wat aan
    • Zorg ervoor dat er nog een beetje deeg over de rand hangt en houd een klein beetje opzij voor eventuele afwerking achteraf
    • Verwarm de oven voor op 170 graden
    • Bekleed het deeg daarna met een blad aluminiumfolie en strooi hierover de rijstkorrels of erwten
    • Bak het deeg in de taartvorm ‘wit’ gedurende een klein kwartier
    • Neem het uit de oven en laat afkoelen
    • Verwijder de aluminiumfolie en de rijst of erwten
    • Controleer het deeg op gaatjes
    • Vul die eventueel op met het deeg dat u hiervoor opzij gehouden hebt
    • Snijd het overtollige gebakken deeg buiten de taartvorm af Maak de vulling:
    • Verfris de maiskorrels onder koud stromend water en kook ze zacht in ongezouten water gedurende 20 minuten
    • Verfris de maiskorrels opnieuw en laat ze uitlekken
    • Smelt een nootje boter in de pan en voeg de maiskorrels toe
    • Kruid met versgemalen peper van de molen
    • Kook de melk en de room al roerend op met 30 gr boter
    • Kruid met een mespuntje nootmuskaat, versgemalen peper en weinig of geen zout
    • Klop de hele eieren en de eierdooiers los in een kom
    • Vermeng de kokende room langzaam en al roerend onder de eieren
    • Haal het mengsel door een zeef en laat wat afkoelen
    • Voeg nu de bieslooksnippers toe
    • Snijd de gerookte zalm in dunne flinters
    • Verdeel de gerookte zalm, de maiskorrels en de helft van de gemalen kaas over de taartvorm
    • Verdeel ook het eier-roommengsel voorzichtig over de taarvorm
    • Strooi hierover de rest van de gemalen kaas
    • Bak de quiche gedurende 45 minuten af op 150 graden
    • Neem ze dan uit de oven, verwijder voorzichtig de vorm en verdeel de quiche
    • Schik de spietjes dan op de verwarmde borden en serveer er eventueel een fris slaatje bij
    • Drink hierbij een droge witte wijn, een Saumur of Muscadet