aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
    • 10 grote gelijkvormige droge morieljes
    • 4 kalfsmedaillons van ca 100 gr elk (ca 6 cm diameter)
    • Boter
    • 200 gr verse spinazie
    • 8 bladerdeegplakjes (12 cm op 12 cm)
    • 1 eierdooier
    • 2 sjalotten
    • 1 dl rode port
    • 2 dl kalfsbouillon
    • 1 teelepel maiszetmeel
    • Peper
    • Zout

  • Bereiding:
    • Laat de morieljes ca 6 uur weken in 2 dl water
    • Giet ze vervolgens door een zeef en bewaar het weekwater
    • Schroei de kalfsmedaillons aan beide zijden dicht in hete boter
    • Kruid ze met peper en zout en laat ze afkoelen op een plank
    • Maak de spinazie schoon, was ze en stoof ze ca 1 minuut in een nootje boter
    • Laat afkoelen
    • Steek 8 rondjes van ca 10 cm diameter uit de bladerdeegplakjes en verdeel de spinazie over 4 rondjes
    • Leg er de kalfsmedaillons op en bedek deze met de overige 4 rondjes
    • Bevochtig de randen met wat water en duw ze vervolgens met de tanden van een vork in elkaar
    • Klop de eierdooier met wat water los en bestijk er de bladerdeegrondjes mee
    • Plaats de taartjes ca 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
    • Pel de sjalotten en snipper ze fijn
    • Giet het overtollige braadvet uit de vleespan en fruit er de sjalotsnippers in
    • Deglaceer de pan vervolgens met de rode port, de kalfsbouillon en 1 dl van het gezeefde weekwater van de morieljes
    • Laat de saus inkoken en verwarm er tenslotte kort de morieljes in
    • Schep de morieljes uit de saus, halveer ze in de lengte en schik 5 halve morieljes in waaiervorm op 4 warme borden
    • Los het maïszetmeel op in wat water en bind er de saus mee
    • Snijd de bladerdeegtaartjes open en schik ze V-vormig op de borden
    • Giet een vlekje saus in het midden
    • Serveer dit gerecht met duchesse aardappelen en drink er een glaasje Pomerol of Saint-Emilion bij