aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- 10 grote gelijkvormige droge morieljes
- 4 kalfsmedaillons van ca 100 gr elk (ca 6 cm diameter)
- Boter
- 200 gr verse spinazie
- 8 bladerdeegplakjes (12 cm op 12 cm)
- 1 eierdooier
- 2 sjalotten
- 1 dl rode port
- 2 dl kalfsbouillon
- 1 teelepel maiszetmeel
- Peper
- Zout
- Bereiding:
- Laat de morieljes ca 6 uur weken in 2 dl water
- Giet ze vervolgens door een zeef en bewaar het weekwater
- Schroei de kalfsmedaillons aan beide zijden dicht in hete boter
- Kruid ze met peper en zout en laat ze afkoelen op een plank
- Maak de spinazie schoon, was ze en stoof ze ca 1 minuut in een nootje boter
- Laat afkoelen
- Steek 8 rondjes van ca 10 cm diameter uit de bladerdeegplakjes en verdeel de spinazie over 4 rondjes
- Leg er de kalfsmedaillons op en bedek deze met de overige 4 rondjes
- Bevochtig de randen met wat water en duw ze vervolgens met de tanden van een vork in elkaar
- Klop de eierdooier met wat water los en bestijk er de bladerdeegrondjes mee
- Plaats de taartjes ca 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
- Pel de sjalotten en snipper ze fijn
- Giet het overtollige braadvet uit de vleespan en fruit er de sjalotsnippers in
- Deglaceer de pan vervolgens met de rode port, de kalfsbouillon en 1 dl van het gezeefde weekwater van de morieljes
- Laat de saus inkoken en verwarm er tenslotte kort de morieljes in
- Schep de morieljes uit de saus, halveer ze in de lengte en schik 5 halve morieljes in waaiervorm op 4 warme borden
- Los het maïszetmeel op in wat water en bind er de saus mee
- Snijd de bladerdeegtaartjes open en schik ze V-vormig op de borden
- Giet een vlekje saus in het midden
- Serveer dit gerecht met duchesse aardappelen en drink er een glaasje Pomerol of Saint-Emilion bij