aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
    • 4 kleine lottezadeltjes van ca. 250 gr elk (Lotte = Zeeduivel)
    • 1 kleine ui
    • 1/2 seldertakje
    • Boter
    • 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
    • 2 el witte wijn
    • 4 dl room
    • 3 el pineau de Charentes
    • 3 cox appelen
    • 4 bladerdeegtaartjes van boter
    • 1 el bloemsuiker
    • 1 tomaat
    • 1 el gehakte peterselie
    • Peper
    • Zout

  • Bereiding:
    • Vraag aan uw vishandelaar om de vellen en de vliezen van de lottezadeltjes te verwijderen
    • De afval hebt u nodig voor de saus
    • Pel de ui en snipper hem fijn
    • Maak het seldertakje schoon en snijd het in stukken
    • Smelt een nootje boter en bak er de visafval in
    • Voeg er de uisnippers, de selderstukjes, het kruidentuiltje en de wijn aan toe en vul verder aan met water tot alles net onder staat
    • Laat ca 15 minuten koken en giet de bouillon door een zeef
    • Breng hem opnieuw aan de kook en laat inkoken tot er ca. 1 dl overblijft
    • Voeg er de room bij en laat nog ca. 15 minuten zachtjes inkoken tot de saus mooi gebonden is
    • Breng ze op smaak met pineau de Charentes, peper en zout
    • Smelt ondertussen een nootje boter en bak er de lottezadeltjes in
    • Plaats ze vervolgens ca 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
    • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd elke appel in 8 partjes
    • Smelt een nootje boter en bak er de partjes, aan beide zijden, in gaar
    • Schik in elk bladerdeegtaartje 6 appeltaartjes en bestrooi ze met de bloemsuiker
    • Plaats de gevulde taartjes nog ca 5 minuten bij de lotte in de oven
    • Pel en ontpit de tomaat en snijd het vruchtvlees in stukjes
    • Schik de lotte en de appeltaartjes op 4 warme borden en lepel de saus over de vis
    • Bestrooi met de stukjes tomaat en de peterselie
    • Serveer dit gerecht met pureeaardappelen en drink er een glaasje Sancerre of Chablis bij