aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- 4 kleine lottezadeltjes van ca. 250 gr elk (Lotte = Zeeduivel)
- 1 kleine ui
- 1/2 seldertakje
- Boter
- 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
- 2 el witte wijn
- 4 dl room
- 3 el pineau de Charentes
- 3 cox appelen
- 4 bladerdeegtaartjes van boter
- 1 el bloemsuiker
- 1 tomaat
- 1 el gehakte peterselie
- Peper
- Zout
- Bereiding:
- Vraag aan uw vishandelaar om de vellen en de vliezen van de lottezadeltjes te verwijderen
- De afval hebt u nodig voor de saus
- Pel de ui en snipper hem fijn
- Maak het seldertakje schoon en snijd het in stukken
- Smelt een nootje boter en bak er de visafval in
- Voeg er de uisnippers, de selderstukjes, het kruidentuiltje en de wijn aan toe en vul verder aan met water tot alles net onder staat
- Laat ca 15 minuten koken en giet de bouillon door een zeef
- Breng hem opnieuw aan de kook en laat inkoken tot er ca. 1 dl overblijft
- Voeg er de room bij en laat nog ca. 15 minuten zachtjes inkoken tot de saus mooi gebonden is
- Breng ze op smaak met pineau de Charentes, peper en zout
- Smelt ondertussen een nootje boter en bak er de lottezadeltjes in
- Plaats ze vervolgens ca 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
- Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd elke appel in 8 partjes
- Smelt een nootje boter en bak er de partjes, aan beide zijden, in gaar
- Schik in elk bladerdeegtaartje 6 appeltaartjes en bestrooi ze met de bloemsuiker
- Plaats de gevulde taartjes nog ca 5 minuten bij de lotte in de oven
- Pel en ontpit de tomaat en snijd het vruchtvlees in stukjes
- Schik de lotte en de appeltaartjes op 4 warme borden en lepel de saus over de vis
- Bestrooi met de stukjes tomaat en de peterselie
- Serveer dit gerecht met pureeaardappelen en drink er een glaasje Sancerre of Chablis bij