aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- Voor het deeg
- 125 gr bloem
- 1 ei
- 60 gr boter
- Snufje zout Voor de saus:
- 40 gr + 10 gr boter
- 30 gr maisbloem
- 2.5 dl koude kippebouillon
- Peper
- Zout
- 1 el gehakte kervel
- 3 eierdooiers
- 2 el droge sherry
- 200 gr aspergepunten (uit blik)
- 100 gr grijze gepelde garnalen
- 25 gr gemalen emmenthal
- Bereiding:
- Stort de bloem op tafel en vorm een bergje
- Maak hierin een kuiltje
- Doe hierin het ei en strooi er de boter in kleine stukjes rond, net als het zout
- Meng het deeg met de vingers
- Vervolgens kneedt u het met de handpalm tot een homogeen mengsel
- Vorm met het deeg een bol en wikkel deze in plastiekfolie
- Laat rusten in de koelkast
- Laat 40 gr boter smelten en meng er de maisbloem door
- Voeg onder voortdurend roeren de bouillon toe
- Breng op smaak en laat enkele minuten koken
- Neem van het vuur en meng de kervel door de saus
- Hierna voegt u onder stevig roeren 1 voor 1 de eierdooiers toe
- Doe er daarna sherry en nog eens 10 gr boter bij
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op ongeveer 3 mm
- Bekleed een diepe taartvorm van ongeveer 18 cm diameter
- Bekleed het deeg met een blad aluminiumfolie en strooi er gedroogde bonen, erwten of rijstkorrels over (voor het ‘wit’bakken)
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Bak het deeg ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven en verwijder de bonen
- Giet de asperges af
- Giet de helft van de saus in de taart, schik er de aspergepunten en de garnalen op
- Lepel er de rest van de saus over en strooi er kaas over
- Zet alles nog ongeveer 15 minuten in de oven op 225 graden en dien heet op met een glaasje witte wijn