aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- Voor de fumet:
- 2 versneden uien
- Boter
- De graat en de kop van een griet
- 1 grof versneden groene selder
- 2 dl witte wijn
- 6 dl water
- 1 takje tijm, 1 blaadje laurier en enkele peterseliestengels
- 1 koffielepel geplette peperbollen
Voor de saus: - 1 komkommer
- Boter
- 2 gehakte sjalotjes
- 600-800 gr netto grietfilet
- 1 dl Noilly Prat of Martini dry
- 2 dl fumet (zie hierboven)
- 2-3 dl room
- Peper
- Zout
- 2 el bieslook
- Enkele takjes kervel
-
Bereiding:
- Maak een fumet
- Laat de uien glazig worden in een noot boter
- Leg de visgraten erop en laat 2 a 3 min. zweten onder deksel op een zacht
vuurtje - Voeg de selder toe en bevochtig met de wijn en het water
- Doe er de tijm, de laurier, de peterseliestengels en de geplette peperbollen bij
- Laat opkoken en laat een 20 min. trekken
- Haal de fumet door een zeef en laat hem voor de helft inkoken
- Schil de komkommer en haal er met een meloen- of parisiennelepeltje bolletjes
uit - Kook ze even op en verfris ze
- Strijk een braadslede in met boter
- Strooi er de gehakte sjalot over en leg er de griet op
- Bevochtig met Noilly Prat en de fumet
- Dek de braadslede af met aluminiumfolie en laat opkoken op het vuur
- Laat de vis dan 10 min. verder garen in een oven van 180 graden
- Haal de vis uit de oven en giet het vocht over in een pan
- Houd de vis warm en laat het kookvocht inkoken
- Voeg de room toe en laat inkoken tot sausdikte
- Werk op met een nootje boter, maar laat niet meer koken
- Voeg de komkommerknikkers toe en breng op smaak met peper en zout
- Leg de vis op een warm bord en lepel er wat saus over
- Werk af met bieslook en enkele takjes kervel
- Schenk hierbij een glaasje Chablis of een Rully Blanc