• Ingrediënten

    • Voor de vulling:
    • 400 gr amandelspijs
    • 1 ei
    • 1/2 eetlepel geraspte citroenschil
    • Voor het deeg:
    • 250 gr zelfrijzend bakmeel
    • 125 gr donkere basterdsuiker
    • 2 eetlepels speculaaskruiden
    • Zout
    • 175 gr koude boter in stukjes
    • 25 gr gehalveerde amandelen
    • 2 eetlepels melk
    • Een ingevette bakplaat


  • Bereiding:

    • Vulling:
    • Vermeng de amandelspijs met het ei en de citroenrasp en kneed het goed
      door
    • Deeg:
    • Zeef het bakmeel boven een kom en maak in midden een kuiltje
    • Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het
      kuiltje, verkruimel ze met de vingers door het bakmeel en kneed dit snel
      tot een soepel deeg
    • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast ± 30
      minuten rusten
    • Verwarm de oven voor op 175°C
    • Deel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot een lap van
      ± 15 x 15 cm en 7 mm dik
    • Leg 1 deeglap op de bakplaat en prik die met een vork in
    • Verdeel er de amandelspijs over en dek af met de tweede deeglap
    • Druk de randen op elkaar
    • Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met melk
    • Bak de speculaas in het midden van de oven in ± 35 minuten bruin
      en laat hem 10-15 minuten afkoelen