-
Ingrediënten- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 250 gr gezeefd volkorenmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 175 gr kleingesneden, koude plantaardige margarine
- 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel zout
- 3 eetlepels (soja)melk
- 400 gr amandelspijs
-
Bereiding:- Kneed een deeg van de basterdsuiker, het volkorenmeel, het bakpoeder,
de margarine, de speculaaskruiden, het zout en de (soja)melk en laat dit op
een koele plaats afgedekt een nacht rusten - Rol het dan uit tot een deeglap van 5 mm dikte en snijd hieruit 2
gelijke stukken (een rechthoek, eventueel ter grootte van een bestaande
bakvorm, of in een fantasievorm, bijvoorbeeld een hart) - Leg 1 deel op bakpapier op de bakplaat of in de met bakpapier beklede
vorm en bestrijk het dun met (met 1 eetlepel water losgeroerd) ei of melk - Verdeel er de amandelspijs over en druk die glad uit
- Leg de tweede deeglap erop en druk die wat aan
- Bestrijk ook deze met ei en versier met hele amandelen
- Bak de speculaas 40 minuten op 170°C
- Laat het gebak in de oven wat afkoelen en laat het op een rooster
uitdampen of keer het uit de vorm en keer het direct weer
- Kneed een deeg van de basterdsuiker, het volkorenmeel, het bakpoeder,