• Ingrediënten

    • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
    • 250 gr gezeefd volkorenmeel
    • 2 theelepels bakpoeder
    • 175 gr kleingesneden, koude plantaardige margarine
    • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
    • 1/2 theelepel zout
    • 3 eetlepels (soja)melk
    • 400 gr amandelspijs


  • Bereiding:

    • Kneed een deeg van de basterdsuiker, het volkorenmeel, het bakpoeder,
      de margarine, de speculaaskruiden, het zout en de (soja)melk en laat dit op
      een koele plaats afgedekt een nacht rusten
    • Rol het dan uit tot een deeglap van 5 mm dikte en snijd hieruit 2
      gelijke stukken (een rechthoek, eventueel ter grootte van een bestaande
      bakvorm, of in een fantasievorm, bijvoorbeeld een hart)
    • Leg 1 deel op bakpapier op de bakplaat of in de met bakpapier beklede
      vorm en bestrijk het dun met (met 1 eetlepel water losgeroerd) ei of melk
    • Verdeel er de amandelspijs over en druk die glad uit
    • Leg de tweede deeglap erop en druk die wat aan
    • Bestrijk ook deze met ei en versier met hele amandelen
    • Bak de speculaas 40 minuten op 170°C
    • Laat het gebak in de oven wat afkoelen en laat het op een rooster
      uitdampen of keer het uit de vorm en keer het direct weer