aantal personen: 8
-
Ingrediƫnten:-
Voor de fond: -
1 bosje soepgroenten -
2 uien -
800 gr kalfsbeenderen -
2 laurierblaadjes -
3 kruidnagels -
3 jeneverbessen -
3.5 dl droge rode wijn
Voor het gebraad: -
450 gr gemengd gedroogd fruit -
3,5 dl droge rode wijn -
20 gr gepelde amandelen -
20 gr hazelnoten -
20 gr paranoten -
6 takjes verse marjolein -
50 gr harde peperkoek -
40 gr boter -
1,5 kg kalfsrug zonder been -
Zout -
Peper uit de molen -
3 el olie -
1 snuifje suiker -
1 tl rode wijnazijn -
Koekkruiden
-
-
Bereiding:-
Was voor de fond de soepgroenten en snijd ze fijn -
Snijd de uien ongeschild doormidden en rooster ze met het snijvlak naar beneden op een hete bakplaat -
Doe de soepgroenten, de uien (gepeld), de kalfsbeenderen en de kruiden in de braadslede en laat ze 1 uur gaar worden in de oven bij 250 graden -
Roer ze af en toe om en voeg er de rode wijn geleidelijk bij. -
Doe de groenten en de beenderen in een grote pan, maak de aangebakken restjes los met wat water en doe ze ook in de pan -
Voeg 1.5 liter water toe en laat alles 1 uur koken op een zacht vuurtje; schuim de pan zo nu en dan af -
Doe de fond dan door een zeef Maak de vulling: -
laat het gedroogde fruit wellen in de rode wijn -
Hak de amandelen, hazelnoten en paranoten -
Hak de helft van het fruit ook fijn en verwijder eventuele pitten -
Hak de marjoleinblaadjes grof -
Verkruimel de peperkoek en meng 30 g koekkruimels met de noten, de helft van de marjolein, de gehakte vruchten en 20 g boter -
Kneed deze vulling goed door -
Verwarm de oven voor op 200 graden -
Maak kruisvormige insnijdingen in het vlees en snijd het dan overlangs in, zodat er een holte ontstaat -
Bestrooi het vlees van binnen en buiten met peper en zout en vul het met het fruitmengsel -
Bind het op met keukentouw -
Verhit de olie in een ovenschaal en leg het vlees er met het vet naar boven in -
Braad het 1,5 uur in de oven op 200 C en begiet het om de 20 minuten met de fond -
Schakel de oven dan uit en laat het vlees erin staan -
Giet het braadvocht door een fijne zeef in een pan -
Doe 10 min. voor het vlees gaar is de rest van het gedroogd fruit met de wijn in een pan en laat het op een zacht vuurtje koken -
Doe het braadvocht erbij en kook alles op -
Voeg de rest van de koekkruimels toe en laat alles 3 min. koken -
Voeg dan de suiker en azijn toe -
Verdeel de koude boter in stukjes en voeg ze geleidelijk bij de saus -
Doe de rest van de marjoleinblaadjes erbij en maak de saus af met peper, zout en koekkruiden -
Snijd het gebraad in plakken en serveer het met de saus en aardappelballetjes
-