Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 500 gr varkenskrabbetjes
    • 1 1/2 eetl honing
    • 1 1/2 eetl droge sherry
    • 1 eetl ketjap
    • 1 eetl donkerbruine basterdsuiker
    • Peper
    • 6 eetl maïs- of zonnebloemolie
    • Gembersaus:
    • 1 rode peper
    • 4 stukjes verse gemberwortel (2 1/2 cm) of 8 gemberbolletjes in siroop
    • 1/2 tl peper
    • 3 eetl suiker
    • 2 eetl maïzena
    • 3 eetl ketjap manis
    • 2 eetl azijn of citroensap
    • Zout
    • Mespunt suiker
    • 2 tl tomatenketchup


  • Bereiding:

    • Was het vlees, dep het goed droog met keukenpapier
    • Leg de krabbetjes zo plat mogelijk op een werkvlak
    • Roer de honing, sherry, ketjap, suiker, wat peper met een beetje water tot een dik papje
    • Bestrijk hiermee de bovenzijde van de krabbetjes
    • Leg de krabbetjes met de bestreken zijde naar beneden naast elkaar in een schaal en bestrijk de bovenzijde met het sausje
    • Leg een deksel op de schaal en zet deze 2 uur op een koele plaats (niet de koelkast)
    • Verwarm de oven voor
    • Bestrijk de krabbetjes met olie en zet de schaal onder de grill; keer de krabbetjes zo nu en dan en bestrijk ze nogmaals met olie tot ze mooi bruin van kleur en gaar zijn
    • Eet ze warm, dip ze in de gembersaus
    • Was voor de saus de rode peper, snijd hem overlangs door en daarna fijn
    • Schil de verse gemberwortel dun en snijd hem fijn of snijd de gemberbolletjes in dunne reepjes
    • Doe de peper en de gember in een pan
    • Laat de kristalsuiker in een vrij diepe pan onder geregeld schudden, licht kastanjekleurig worden
    • Houd het deksel schuin op de pan en giet ± 1/4 liter warm water erbij (de stoom moet aan de achterzijde kunnen ontsnappen)
    • Voeg de peper en de gember toe met de ketchup, ketjap en azijn of citroensap toe en laat het geheel zachtjes koken tot de peper en de gember zacht zijn
    • Leng de maïzena aan met wat water en bind het sausje
    • Voeg naar smaak wat peper en zout toe
    • Smaakt de saus te scherp, doe er dan nog een beetje suiker bij