aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • 6 radijsjes
    • 5 witlofstronken
    • 1 sjalot
    • Boter
    • 4 zalmfilets van ca. 150 g elk
    • 2 dl witte wijn
    • 150 g Chateau d’Arville kaas
    • 3 eierdooiers
    • Sap van 1/2 citroen
    • 1 tl fijne suiker
    • 1 el gehakte bieslook
    • Peper
    • Zout

  • Bereiding:

    • Was de radijsjes en snijd ze in julienne
    • Maak het witlof schoon, houd 12 blaadjes apart voor het garnituur en snipper de
      rest fijn
    • Pel de sjalot en snipper ze fijn
    • Wrijf een pan in met boter en schik de zalmfilets op de bodem
    • Voeg er de sjalotsnippers aan toe en kruid met peper en zout
    • Giet er tenslotte de witte wijn bij en laat de zalm in ca. 8 minuten pocheren
    • (De zalm mag niet helemaal gaar zijn.)
    • Smelt ondertussen 200 g boter
    • Smelt de Chateau d’Arville kaas in een warmwaterbad
    • Giet het kookvocht van de zalm door een zeef en laat het even in een
      koudwaterbad afkoelen
    • Doe de eierdooiers in een steelpannetje en voeg er al kloppend de helft van het
      gekoelde kookvocht bij tot het eiermengsel goed schuimt
    • Plaats het steelpannetje op een zacht vuurtje en klop de massa tot ze mooi
      gebonden is
    • Neem het pannetje van het vuur en roer er druppelsgewijs de gesmolten boter
      onder
    • Meng er tenslotte de gesmolten kaas onder en breng op smaak met peper en zout
    • U kunt er eventueel enkele druppels citroensap aan toevoegen
    • Stoof de witlofsnippers gaar in een nootje boter en breng ze op smaak met
      citroensap, suiker, peper en zout
    • Schik een bedje witlofsnippers op 4 warme borden en leg er de zalmfilets op
    • Giet wat saus over de vis
    • Meng de radijsjulienne met het bieslook en strooi dit mengsel rond de vis
    • Versier de borden tenslotte met de apartgehouden witlofblaadjes
    • Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen en drink er een glaasje Pinot Gris
      bij