aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- 6 radijsjes
- 5 witlofstronken
- 1 sjalot
- Boter
- 4 zalmfilets van ca. 150 g elk
- 2 dl witte wijn
- 150 g Chateau d’Arville kaas
- 3 eierdooiers
- Sap van 1/2 citroen
- 1 tl fijne suiker
- 1 el gehakte bieslook
- Peper
- Zout
-
Bereiding:
- Was de radijsjes en snijd ze in julienne
- Maak het witlof schoon, houd 12 blaadjes apart voor het garnituur en snipper de
rest fijn - Pel de sjalot en snipper ze fijn
- Wrijf een pan in met boter en schik de zalmfilets op de bodem
- Voeg er de sjalotsnippers aan toe en kruid met peper en zout
- Giet er tenslotte de witte wijn bij en laat de zalm in ca. 8 minuten pocheren
- (De zalm mag niet helemaal gaar zijn.)
- Smelt ondertussen 200 g boter
- Smelt de Chateau d’Arville kaas in een warmwaterbad
- Giet het kookvocht van de zalm door een zeef en laat het even in een
koudwaterbad afkoelen - Doe de eierdooiers in een steelpannetje en voeg er al kloppend de helft van het
gekoelde kookvocht bij tot het eiermengsel goed schuimt - Plaats het steelpannetje op een zacht vuurtje en klop de massa tot ze mooi
gebonden is - Neem het pannetje van het vuur en roer er druppelsgewijs de gesmolten boter
onder - Meng er tenslotte de gesmolten kaas onder en breng op smaak met peper en zout
- U kunt er eventueel enkele druppels citroensap aan toevoegen
- Stoof de witlofsnippers gaar in een nootje boter en breng ze op smaak met
citroensap, suiker, peper en zout - Schik een bedje witlofsnippers op 4 warme borden en leg er de zalmfilets op
- Giet wat saus over de vis
- Meng de radijsjulienne met het bieslook en strooi dit mengsel rond de vis
- Versier de borden tenslotte met de apartgehouden witlofblaadjes
- Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen en drink er een glaasje Pinot Gris
bij