aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:


    • 1 pak bosvruchtenmix (300 g, diepvries, Frosta)

    • 1 sinaasappel

    • 1 sjalotje

    • 65 g koude boter

    • 1 1/2 dl zoete rode wijn

    • 1 theelepel tijm

    • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder

    • 4 eetlepels creme fraiche

    • 1/2 eetlepel citroensap

    • Zout

    • Versgemalen zwarte peper

    • 4 kleine groene koolbladeren

    • 4 tournedos (ca. 125 g p/s)

    • 1 pot vleesfond (380 ml)

    • 1 takje rozemarijn


  • Bereiding:


    • Vruchtenmix ca. 1-1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien

    • Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren

    • Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen

    • Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen

    • Sinaasappel uitpersen

    • Sjalotje pellen en snipperen

    • In pan 1 eetlepel boter verhitten

    • Sjalot al omscheppend ca. 1 minuut bakken

    • Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen

    • Bosvruchtensaus onafgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken

    • Boven andere pan bosvruchtensaus door zeef wrijven

    • Laten afkoelen

    • In kommetje creme fraiche en citroensap tot sausje roeren

    • Op smaak brengen met zout en peper

    • Tot gebruik citroensaus afgedekt in koelkast zetten

    • In pan ruim water aan de kook brengen

    • Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden

    • Bladeren 3-4 minuten in kokend water leggen, (met schuimspaan) uit pan nemen en afspoelen onder koud water

    • Bladeren voorzichtig droogdeppen met keukenpapier

    • Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden

    • Vier borden voorverwarmen

    • In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen

    • Rest van boter in kleine blokjes snijden

    • Bosvruchtensaus opnieuw zachtjes verwarmen

    • Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen

    • Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ca. 4 minuten rose laten worden

    • Uit bouillon nemen en laten uitlekken

    • Bosvruchtensaus over borden verdelen

    • Koolbladeren voorzichtig erin leggen

    • In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen

    • Telkens 1 eetlepel citroensaus op tournedos scheppen

    • Garneren met sinaasappelreepjes

    • Serveren met gemengde sla en aardappelkroketjes