aantal personen: 4


Ingrediënten


  • Voor de marinade:

  • 1 ui

  • 1 sjalot

  • l seldertakje

  • 7,5 dl rode wijn

  • 4 peperbolletjes

  • 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

  • 12 varkenshaasnootjes van ca. 50 g elk

    Voor de saus:


  • Boter

  • 1 dl vleesbouillon

  • 2 el rode bessengelei

  • 4 dl room

  • Peper

  • Zout

    Voor het garnituur:



  • 8 halve dwergpeertjes uit blik (zie tip 1 )

  • 1 potje veenbessenkonfituur (zie tip 2)

  • 1 el gehakte peterselie

Bereiding:


  • De dag vooraf:

  • Pel de ui en de sjalot en maak het seldertakje schoon

  • Snipper deze groenten fijn en giet er de rode wijn over

  • Plet de peperbolletjes en voeg deze, samen met het kruidentuiltje, bij de marinade

  • Leg er de varkensnootjes in en laat ze ca. 24 uur marineren

    De dag zelf:


  • Schep de varkensnootjes uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier

  • Smelt een nootje boter en schroei er de nootjes langs beide zijden in dicht

  • Leg ze vervolgens in een ovenschotel en laat even rusten

  • Giet de marinade door een zeef en voeg de groentenstukjes bij de braadresten in de pan waarin het vlees dichtgeschroeid werd

  • Laat even bakken en voeg er vervolgens de marinade aan toe

  • Laat goed inkoken, voeg er de vleesbouillon en de rode bessengelei aan toe en laat zachtjes koken tot er, na ca. 30 minuten, ongeveer 1,5 dl overblijft

  • Voeg er tenslotte de room bij en laat opnieuw inkoken tot een mooi gebonden saus

  • Breng op smaak met peper en zout

  • Schuif de ovenschotel met het vlees ca. 10 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven

  • Laat de peertjes even uitlekken

  • Vul 4 halve peertjes met wat veenbessenkonfituur en leg ze in het midden van 4 borden

  • Leg er 4 niet gevulde halve peertjes naast

  • Schik 3 varkensnootjes bovenaan het bord en leg onderaan enkele aardappelkroketjes

  • Schep wat saus over het vlees en bestrooi tenslotte met peterselie

  • Serveer dit gerecht met een goede Bordeaux-wijn

    Tip:


  • U kunt de dwergpeertjes ook zelf klaarmaken

  • Schil 4 verse peertjes, halveer ze en verwijder het klokhuis

  • Breng 1 liter water, samen met het sap van 1/2 citroen en 400 g kristalsuiker, aan de kook en voeg er de halve peertjes aan toe

  • Laat even opkoken en neem de pan van het vuur

  • Terwijl de siroop afkoelt worden de peertjes verder gaar

    Tip:


  • Ook de veenbessenkonfituur kunt u zelf maken

  • Breng 0,5 dl water, samen met 2 eetlepels griessuiker en 1 eetlepel honing, aan de kook

  • Voeg er 200 g verse veenbessen aan toe en laat deze even opborrelen