aantal personen: 4
Ingrediënten
-
Voor de marinade: -
1 ui -
1 sjalot -
l seldertakje -
7,5 dl rode wijn -
4 peperbolletjes -
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier) -
12 varkenshaasnootjes van ca. 50 g elkVoor de saus:
-
Boter -
1 dl vleesbouillon -
2 el rode bessengelei -
4 dl room -
Peper -
ZoutVoor het garnituur:
-
8 halve dwergpeertjes uit blik (zie tip 1 ) -
1 potje veenbessenkonfituur (zie tip 2) -
1 el gehakte peterselie
Bereiding:
-
De dag vooraf: -
Pel de ui en de sjalot en maak het seldertakje schoon -
Snipper deze groenten fijn en giet er de rode wijn over -
Plet de peperbolletjes en voeg deze, samen met het kruidentuiltje, bij de marinade -
Leg er de varkensnootjes in en laat ze ca. 24 uur marineren De dag zelf: -
Schep de varkensnootjes uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier -
Smelt een nootje boter en schroei er de nootjes langs beide zijden in dicht -
Leg ze vervolgens in een ovenschotel en laat even rusten -
Giet de marinade door een zeef en voeg de groentenstukjes bij de braadresten in de pan waarin het vlees dichtgeschroeid werd -
Laat even bakken en voeg er vervolgens de marinade aan toe -
Laat goed inkoken, voeg er de vleesbouillon en de rode bessengelei aan toe en laat zachtjes koken tot er, na ca. 30 minuten, ongeveer 1,5 dl overblijft -
Voeg er tenslotte de room bij en laat opnieuw inkoken tot een mooi gebonden saus -
Breng op smaak met peper en zout -
Schuif de ovenschotel met het vlees ca. 10 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven -
Laat de peertjes even uitlekken -
Vul 4 halve peertjes met wat veenbessenkonfituur en leg ze in het midden van 4 borden -
Leg er 4 niet gevulde halve peertjes naast -
Schik 3 varkensnootjes bovenaan het bord en leg onderaan enkele aardappelkroketjes -
Schep wat saus over het vlees en bestrooi tenslotte met peterselie -
Serveer dit gerecht met een goede Bordeaux-wijn Tip: -
U kunt de dwergpeertjes ook zelf klaarmaken -
Schil 4 verse peertjes, halveer ze en verwijder het klokhuis -
Breng 1 liter water, samen met het sap van 1/2 citroen en 400 g kristalsuiker, aan de kook en voeg er de halve peertjes aan toe -
Laat even opkoken en neem de pan van het vuur -
Terwijl de siroop afkoelt worden de peertjes verder gaar Tip: -
Ook de veenbessenkonfituur kunt u zelf maken -
Breng 0,5 dl water, samen met 2 eetlepels griessuiker en 1 eetlepel honing, aan de kook -
Voeg er 200 g verse veenbessen aan toe en laat deze even opborrelen