Aantal personen: 2

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr boter
  • 1 1/2 eetlepel losgeroerd ei
  • 4 eetlepels vleesfond (potje)
  • 3 eetlepels broodkruim
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • Suiker
  • 2 eetlepels allesbinder
  • 4 eetlepels slagroom
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook

Bereiding

  • Snipper de ui en de knoflook
  • Smelt 20 gram boter
  • Roer de ui en de knoflook erdoor
  • Leg het deksel op het pannetje en laat alles 5 minuten zachtjes smoren
  • Vermeng het ei met 1 eetlepel vleesfond
  • Voeg zout, peper, de keukenkruiden, de gesmoorde ui/knoflook en het broodkruim toe
  • Werk alles door elkaar en laat het mengsel 5 minuten rusten
  • Doe daarna het gehakt erbij en kneed alles door elkaar
  • Laat het gehaktmengsel een kwartier staan
  • Kneed het gehakt dan opnieuw en vorm er 12-16 balletjes van
  • Verhit de rest van de boter en bak de balletjes daarin in ± 8 minuten rondom bruin
  • Neem de balletjes uit de pan en houd ze warm
  • Roer de tomatenpuree en de paprikapoeder door de resterende bakboter en laat alles, onder voortdurend roeren, 1 minuut zachtjes bakken
  • Schenk er 1 dl water bij en roer er daarna 3 eetlepels vleesfond door
  • Laat alles enkele minuten zachtjes koken
  • Strooi de allesbinder erbij en roer die er goed door (gebruik een zeefje en strooi vooral langzaam om klonteren te voorkomen)
  • Proef de saus, voeg naar smaak suiker, zout en peper toe
  • Roer de slagroom (op keukentemperatuur) door de saus
  • Laat de gehaktballetjes hierna nog enkele minuten in de saus sudderen
  • Doe het gerecht over in een voorverwarmde schaal en strooi er bieslook over
  • Serveer met gestoomde rijst of Italiaanse pasta en geef er komkommersalade bij