aantal personen: 4
-
Ingrediënten:-
800 gr kalfshaas -
Boter -
6 grofgesneden sjalotjes -
1 tak bleekselder -
1 grote wortel -
200 gr platte kalfsbeenderen -
70 gr tomatenpuree -
Tijm -
Laurier -
1 peterseliestengel -
1 fles Rieslingwijn van 75 cl -
250 gr gewone champignons -
250 gr oesterzwammen -
250 gr verse of gedroogde shitake zwammen -
15 gr bloem -
Peper -
Zout -
Beetje vers gehakte peterselie
-
-
Bereiding:-
Kleur de kalfshaas aan beide kanten in boter -
Verwijder het gekleurd vlees en voeg aan de braadjus 4 grofgesneden sjalotjes, de versneden wortel, de seldertak en de beenderen toe -
Laat ongeveer 15 minuten kleuren zonder te verbranden -
Doe er de tomatenpuree, de tijm, de laurier en de peterseliestengel bij -
Leg hierop het vlees -
Bevochtig met de Rieslingwijn en eventueel met een beetje water tot op de helft van de hoogte van het vlees -
Laat het vlees verder onder deksel braiseren en een half uur verder gaar worden in de oven op 180 graden -
Verwijder het gare vlees -
Steek de braiseerfond door en laat voor de helft inkoken -
Snijd de shitake zwammen en de oesterzwammen in reepjes en de gewone champignons in 4 stukken -
Meng 15 gram bloem door 20 gram boter op kamertemperatuur en voeg dit beetje bij beetje bij de braiseerfond tot u een voldoende dikke saus bekomt -
Breng deze saus op smaak met peper en zout -
Laat de versneden champignons even opkomen in boter samen met de 2 overige sjalotjes -
Voeg dit aan de saus toe -
Versnijd het vlees, schik het op een schotel, lepel er wat saus over en strooi er wat vers gehakte peterselieplukjes over -
U kan dit smakelijke gerecht opdienen met gekookte of gebakken aardappelen
Braiseren: -
Techniek waarbij het vlees op smaakmakers gelegd wordt (bv groenten) en tot op halve hoogte bevochtigd wordt met een fond, wijn of saus -
Dan wordt het even opgekookt, waarna het verder moet garen in de oven
-