aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:


    • 800 gr kalfshaas

    • Boter

    • 6 grofgesneden sjalotjes

    • 1 tak bleekselder

    • 1 grote wortel

    • 200 gr platte kalfsbeenderen

    • 70 gr tomatenpuree

    • Tijm

    • Laurier

    • 1 peterseliestengel

    • 1 fles Rieslingwijn van 75 cl

    • 250 gr gewone champignons

    • 250 gr oesterzwammen

    • 250 gr verse of gedroogde shitake zwammen

    • 15 gr bloem

    • Peper

    • Zout

    • Beetje vers gehakte peterselie


  • Bereiding:


    • Kleur de kalfshaas aan beide kanten in boter

    • Verwijder het gekleurd vlees en voeg aan de braadjus 4 grofgesneden sjalotjes, de versneden wortel, de seldertak en de beenderen toe

    • Laat ongeveer 15 minuten kleuren zonder te verbranden

    • Doe er de tomatenpuree, de tijm, de laurier en de peterseliestengel bij

    • Leg hierop het vlees

    • Bevochtig met de Rieslingwijn en eventueel met een beetje water tot op de helft van de hoogte van het vlees

    • Laat het vlees verder onder deksel braiseren en een half uur verder gaar worden in de oven op 180 graden

    • Verwijder het gare vlees

    • Steek de braiseerfond door en laat voor de helft inkoken

    • Snijd de shitake zwammen en de oesterzwammen in reepjes en de gewone champignons in 4 stukken

    • Meng 15 gram bloem door 20 gram boter op kamertemperatuur en voeg dit beetje bij beetje bij de braiseerfond tot u een voldoende dikke saus bekomt

    • Breng deze saus op smaak met peper en zout

    • Laat de versneden champignons even opkomen in boter samen met de 2 overige sjalotjes

    • Voeg dit aan de saus toe

    • Versnijd het vlees, schik het op een schotel, lepel er wat saus over en strooi er wat vers gehakte peterselieplukjes over

    • U kan dit smakelijke gerecht opdienen met gekookte of gebakken aardappelen


      Braiseren:


    • Techniek waarbij het vlees op smaakmakers gelegd wordt (bv groenten) en tot op halve hoogte bevochtigd wordt met een fond, wijn of saus

    • Dan wordt het even opgekookt, waarna het verder moet garen in de oven