aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- 1/2 kg verse kreukels
- 1 ui
- 4 schoongemaakte rogvleugels van 200 gr
- 4 struikjes witlof
- Boter
- Peper
- Zout
- Verse nootmuskaat
- Sap van 1/4 citroen
- 2 dl room
- Wijnazijn
- 1 el bieslook
-
Bereiding:
- Ter voor kook de kreukels, haal ze uit de schelpjes met een klein kopspeldje en
houd ze warm in een beetje kookvocht - Snipper de ui en breng ze samen met gezouten water aan de kook
- Laat 10 tot 15 minuten koken en doe het dan door een zeef
- Maak de rogvleugels goed schoon en breng ze in de basisjus opnieuw aan de kook
- Pocheer de vleugels zachtjes gedurende 4 minuten
- Als de rogvleugels gepocheerd zijn, neemt u ze van het vuur en houdt u ze warm
- Houd het visvocht apart
- Ondertussen maakt u het witlof schoon: haal de buitenste blaadjes ervan af,
snijd de struik in het midden door, snijd het hard gedeelte eruit en snijd het
in dunne reepjes - Laat de boter op een hevig vuur smelten en laat hierin het witlof gaar worden
- Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de druppeltjes citroensap
- Neem de kookpot van het vuur en houd alles warm
- Neem 1 dl visvocht en laat het tot de helft inkoken
- Voeg er de room en wat druppeltjes wijnazijn aan toe en laat het inkoken tot u
een binding merkt - Klop er dan een nootje boter door en breng op smaak met peper en zout
- Lepel er de kreukeltjes en de verse bieslook onder
- Leg een bedje gestoofd witlof op de bodem van het bord
- Schik er een rogvleugel op en lepel er de saus over
- Dien op met gekookte aardappeltjes en een witte Sancerre, Chablis, Rieslinger
- Ter voor kook de kreukels, haal ze uit de schelpjes met een klein kopspeldje en