aantal personen: 4
- Ingrediënten:
- 1 kg forel
- 750 gr witlof
- 200 gr gerookt spek
- 150 gr boter
- 1 dl room
- 1 dl witte wijn
- 3 sjalotten
-
Bereiding:
- Smelt 100 gr boter in een kookpan en fruit hierin de gehakte sjalotten zonder
ze te laten bruinen - Verwijder van de witlof de buitenste bladeren en het bittere hart
- Leg de witlof in de kookpan en kruid met peper en een beetje zout
- Voeg er de in blokjes gesneden gerookt spek aan toe, ze de deksel op de pan en
laat alles 25 min. sudderen op en zacht vuur - Ondertussen nemen we een andere grote pan en daarin laten we de rest van de
boter (50 g) smelten tot er schuim gevormd wordt - Leg de forellen erin en laat ze 5 min aan elke kant bakken, kruiden met peper
en zout - Leg de gebakken forellen in een schotel en houd ze warm in de oven
- Het braadvocht deglaceren met de witte wijn (goed roeren terwijl het mengsel
aan de kook komt) - Laat ca. 1 min doorkoken op een hevig vuur zodat de wijn kan verdampen
- Eventueel de saus bijkruiden en roer er vervolgens de room door
- Opnieuw eventjes laten koken om te laten indikken
- Zet het vuur heel laag en laat nog even staan zodat de saus warm blijft zonder
te koken - Schik de forellen op een schotel en schik het witlof er rond, bedekken met de
dobbelsteentjes spek en overgieten met de saus - Serveren met gekookte aardappelen
- Smelt 100 gr boter in een kookpan en fruit hierin de gehakte sjalotten zonder