aantal personen: 4

  • IngrediĆ«nten:
    • 1 kg forel
    • 750 gr witlof
    • 200 gr gerookt spek
    • 150 gr boter
    • 1 dl room
    • 1 dl witte wijn
    • 3 sjalotten

  • Bereiding:

    • Smelt 100 gr boter in een kookpan en fruit hierin de gehakte sjalotten zonder
      ze te laten bruinen
    • Verwijder van de witlof de buitenste bladeren en het bittere hart
    • Leg de witlof in de kookpan en kruid met peper en een beetje zout
    • Voeg er de in blokjes gesneden gerookt spek aan toe, ze de deksel op de pan en
      laat alles 25 min. sudderen op en zacht vuur
    • Ondertussen nemen we een andere grote pan en daarin laten we de rest van de
      boter (50 g) smelten tot er schuim gevormd wordt
    • Leg de forellen erin en laat ze 5 min aan elke kant bakken, kruiden met peper
      en zout
    • Leg de gebakken forellen in een schotel en houd ze warm in de oven
    • Het braadvocht deglaceren met de witte wijn (goed roeren terwijl het mengsel
      aan de kook komt)
    • Laat ca. 1 min doorkoken op een hevig vuur zodat de wijn kan verdampen
    • Eventueel de saus bijkruiden en roer er vervolgens de room door
    • Opnieuw eventjes laten koken om te laten indikken
    • Zet het vuur heel laag en laat nog even staan zodat de saus warm blijft zonder
      te koken
    • Schik de forellen op een schotel en schik het witlof er rond, bedekken met de
      dobbelsteentjes spek en overgieten met de saus
    • Serveren met gekookte aardappelen