aantal personen: 4


Ingrediƫnten:

  • 2 schoongemaakte fazanten
  • Zout
  • 250 gr uien
  • 1 rood pepertje
  • 100 gr walnoten
  • 70 gr boter
  • 50 gr honing
  • 1 eiwit

  • 2 laurierbladeren
  • 350 gr wortelen
  • 350 gr shii-take
  • 1 bosje gehakte peterselie
  • 5 gr geraspte gember
  • Versgemalen zwarte peper
  • Suiker
  • 4 dl wildfond
  • 3 eetlepels rode port

Bereiding:

  • Spoel de fazanten
  • Dep ze droog
  • Wrijf ze in met zout
  • Bind de billen met keukengaren vast en leg ze, met de borst naar boven, in een braadslee
  • Pel de uien en snipper ze fijn
  • Snijd het pepertje in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn
  • Hak de walnoten fijn en vermeng ze met 20 gr gesmolten boter, de honing en de stukjes rode peper
  • Klop het eiwit licht op, roer dit door het notenmengsel en strijk er de fazanten mee in
  • Schik de uien en laurierbladeren om de fazanten
  • Bak ze 45-50 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven
  • Schrap intussen de wortelen en snijd ze in julienne
  • Borstel de paddestoelen schoon en snijd ze in vieren
  • Hak de peterselie grof
  • Schil de gember en rasp hem fijn
  • Fruit de wortelen en de paddestoelen 5 minuten voor het einde van de gaartijd in 20 gr hete boter aan
  • Blus met 2 eetlepels water en laat op zacht vuur 7 minuten garen
  • Breng op smaak met peper, zout en suiker
  • Roer er op het laatst de peterselie door en houd de groenten warm
  • Neem de fazanten uit de oven, scheid borst, vleugeltjes en billen en houd ze warm
  • Deglaceer de saus met wildfond en giet de saus in een pan
  • Haal er de laurierbladeren uit en pureer de saus met een mixer
  • Wrijf de saus door een zeef
  • Laat haar nog een keer opkoken en breng op smaak met de gember, port, peper, zout en suiker
  • Roer er de rest van de ijskoude boter in vlokjes door
  • Snijd de fazantenborsten in plakken en serveer die meteen met een billetje, de saus en de groenten