Aantal personen: 8
-
Ingrediënten- 600 gr groene erwten
- 400 gr spliterwten
- 1 kg platte ribben
- 2 varkenshielen
- 500 gr buikspek
- 2 kruidenbouillontabletten
- 1 selderijknol
- 2 bosjes selderij
- 6 preien
- 2 rookworsten
- 6 liter water
-
Bereiding:- Laat de hele erwten tenminste 12 uur in het water weken; week de spliterwten niet
- Zet de erwten met het water op en voeg het vlees en het spek toe
- Breng het geheel aan de kook en laat het 2 uur zachtjes koken
- Schuim zo nodig af
- Was de prei en de selderijknol en snijd de prei in ringen en de knol in kleine blokjes
- Voeg de bouillontabletten, de preiringen en de knolselderijblokjes toe en laat de soep op laag vuur (eventueel op een vlamverdeler) nog 1 uur sudderen
- Neem het vlees en het spek uit de pan
- Haal de botjes uit het vlees, snijd het vlees en het spek klein en doe beide terug in de soep
- Wrijf de erwten tegen de zijkant van de pan fijn
- Snijd de selderij fijn en strooi die over de soep