Aantal personen: 8


  • IngrediĆ«nten

    • 600 gr groene erwten
    • 400 gr spliterwten
    • 1 kg platte ribben
    • 2 varkenshielen
    • 500 gr buikspek
    • 2 kruidenbouillontabletten
    • 1 selderijknol
    • 2 bosjes selderij
    • 6 preien
    • 2 rookworsten
    • 6 liter water


  • Bereiding:

    • Laat de hele erwten tenminste 12 uur in het water weken; week de spliterwten niet
    • Zet de erwten met het water op en voeg het vlees en het spek toe
    • Breng het geheel aan de kook en laat het 2 uur zachtjes koken
    • Schuim zo nodig af
    • Was de prei en de selderijknol en snijd de prei in ringen en de knol in kleine blokjes
    • Voeg de bouillontabletten, de preiringen en de knolselderijblokjes toe en laat de soep op laag vuur (eventueel op een vlamverdeler) nog 1 uur sudderen
    • Neem het vlees en het spek uit de pan
    • Haal de botjes uit het vlees, snijd het vlees en het spek klein en doe beide terug in de soep
    • Wrijf de erwten tegen de zijkant van de pan fijn
    • Snijd de selderij fijn en strooi die over de soep