Hoeveelheid: 7 liter
-
Ingrediënten- 500 gr spliterwten
- 1 grote selderijknol
- 1 winterpeen
- 1 dikke prei
- 1/2 bosje peterselie
- 1/2 bosje selderij
- 1 flinke aardappel
- 1 ui
- 1 hamschijf met bot
- 250 gr buikspek
- 2 slagersrookworsten
- 7 bouillonblokjes
- Zout
- Peper
-
Bereiding:- Breng de gewassen spliterwten met de hamschijf en het buikspek in 5 liter water aan de kook
- Schuim de bouillon af en laat de soep 45 minuten trekken
- Haal de hamschijf en het buikspek uit de soep, snijd die in kleine stukjes (verwijder het bot en vette stukjes) en doe het vlees weer in de soep
- Voeg de in blokjes gesneden knolselderij, de in plakjes gesneden wortel, de gesnipperde ui, de in blokjes gesneden aardappel en de (hele) rookworsten toe
- Breng de soep weer aan de kook en laat haar 30 minuten zachtjes doorkoken
- Doe er dan de fijngesneden prei, peterselie en selderij bij en maak de soep op smaak met peper, zout en bouillonblokjes
- Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen