Hoeveelheid: 7 liter


  • IngrediĆ«nten

    • 500 gr spliterwten
    • 1 grote selderijknol
    • 1 winterpeen
    • 1 dikke prei
    • 1/2 bosje peterselie
    • 1/2 bosje selderij
    • 1 flinke aardappel
    • 1 ui
    • 1 hamschijf met bot
    • 250 gr buikspek
    • 2 slagersrookworsten
    • 7 bouillonblokjes
    • Zout
    • Peper


  • Bereiding:

    • Breng de gewassen spliterwten met de hamschijf en het buikspek in 5 liter water aan de kook
    • Schuim de bouillon af en laat de soep 45 minuten trekken
    • Haal de hamschijf en het buikspek uit de soep, snijd die in kleine stukjes (verwijder het bot en vette stukjes) en doe het vlees weer in de soep
    • Voeg de in blokjes gesneden knolselderij, de in plakjes gesneden wortel, de gesnipperde ui, de in blokjes gesneden aardappel en de (hele) rookworsten toe
    • Breng de soep weer aan de kook en laat haar 30 minuten zachtjes doorkoken
    • Doe er dan de fijngesneden prei, peterselie en selderij bij en maak de soep op smaak met peper, zout en bouillonblokjes
    • Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen