Aantal personen: 4
-
Ingrediënten- 1 hamschijf van ± 500 gr of 3 schouderkarbonades
- 150 gr zuurkoolspek
- 1 grove rookworst
- 400 gr spliterwten
- 1 selderijknol
- 500 gr prei
- 1 winterwortel
- 1 bosje selderij
- 2 aardappelen
- Zout
- Peper
- 1-2 bouillontabletten
- Roggebrood
-
Bereiding:- Was de erwten en zet ze op met 3 1/2 dl koud water en de hamschijf
- Laat ze koken en schuim zonodig af
- Voeg het zuurkoolspek toe en kook alles in ± 2 uur zachtjes gaar
- Voeg de in stukjes gesneden prei, wortel en knolselderij en het gehakte selderijgroen toe
- Leg er de worst bij en voeg de geraspte rauwe aardappelen toe
- Voeg 5 dl (of meer) water en de bouillontablet(ten) toe
- Laat nog 30 minuten zachtjes doorkoken
- Breng de soep op smaak met zout en peper
- Neem de hamschijf, de worst en het zuurkoolspek uit de soep
- Snijd de worst in plakjes en de hamschijf in stukjes en voeg dit weer aan de soep toe
- Snijd het spek in dunne plakjes, leg die op het roggebrood en geef dit, met mosterd, bij de soep