Aantal personen: 4


  • Ingrediënten

    • 1 hamschijf van ± 500 gr of 3 schouderkarbonades
    • 150 gr zuurkoolspek
    • 1 grove rookworst
    • 400 gr spliterwten
    • 1 selderijknol
    • 500 gr prei
    • 1 winterwortel
    • 1 bosje selderij
    • 2 aardappelen
    • Zout
    • Peper
    • 1-2 bouillontabletten
    • Roggebrood


  • Bereiding:

    • Was de erwten en zet ze op met 3 1/2 dl koud water en de hamschijf
    • Laat ze koken en schuim zonodig af
    • Voeg het zuurkoolspek toe en kook alles in ± 2 uur zachtjes gaar
    • Voeg de in stukjes gesneden prei, wortel en knolselderij en het gehakte selderijgroen toe
    • Leg er de worst bij en voeg de geraspte rauwe aardappelen toe
    • Voeg 5 dl (of meer) water en de bouillontablet(ten) toe
    • Laat nog 30 minuten zachtjes doorkoken
    • Breng de soep op smaak met zout en peper
    • Neem de hamschijf, de worst en het zuurkoolspek uit de soep
    • Snijd de worst in plakjes en de hamschijf in stukjes en voeg dit weer aan de soep toe
    • Snijd het spek in dunne plakjes, leg die op het roggebrood en geef dit, met mosterd, bij de soep