aantal personen: 4


  • IngrediĆ«nten:


    • 1 ui

    • 1 wortel

    • 50 gr mager spek

    • 500 gr runderschenkel

    • Boter

    • 50 gr bloem

    • 1 teentje knoflook

    • 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

    • 2 sjalotten

    • 4 dl bordeaux-wijn

    • 1 tl peperbolletjes

    • 2 el cognac

    • 4 entrecotes van ca 180 gr elk

    • 1 el olijfolie

    • Peper

    • Zout


  • Bereiding:


    • Snijd de ui en de wortel in stukken

    • Ontzwoerd het spek en snijd het in blokjes

    • Verwijder het vlees van de runderschenkel en snijd het in stukken

    • Voeg een nootje boter toe en hak de groentestukken en de spekblokjes

    • Strooi er de bloem over, laat nog even bakken en voeg 1 liter water, het been van de runderschenkel, de knoflook en het kruidentuiltje toe

    • Laat 3 uur zonder deksel koken tot er ca 3 dl saus overblijft

    • Zeef de saus

    • Snipper de sjalotten fijn

    • Laat de wijn, samen met de sjalotsnippers en de peperbolletjes inkoken tot er ca 2 dl overblijft

    • Giet de gezeefde wijnsaus bij de eveneens gezeefde basissaus en breng opnieuw aan de kook

    • Draai het vuur heel laag en voeg er de cognac en 1 eetlepel boter aan toe

    • Houd de saus warm

    • Strijk de entrecotes in met olijfolie en kruid ze met peper en zout

    • Grilleer ze vervolgens naar smaak

    • Serveer met fritjes en waterkers