Terug naar hoofdmenu

Bijwerkingen:


Een smaakversterker, die in veel producten, met name gedroogde producten wordt toegevoegd.
De werking is vergelijkbaar met zout, dat eveneens als een smaakversterker fungeert.
Chemisch is natriumglutamaat een zout van een doodgewoon aminozuur, glutaminezuur, een bouwsteen van eiwitten.
Glutaminezuur komt in de meeste eiwitten voor en wordt door het lichaam zelf gemaakt.
De stof werkt in grote hoeveelheden in op het zenuwstelsel en kan bij extreme hoeveelheden bij langdurig gebruik hersenbeschadiging veroorzaken.
Bij sommige mensen zijn echter relatief kleine hoeveelheden al genoeg om een effect te geven.
De verschijnselen zijn dus grotendeels gerelateerd aan effecten op het zenuwstelsel (duizeligheid, hoofdpijn, kramp etc), anderszijds heeft het ook een osmotisch effect.
Dat wil zeggen dat de stof, net als zout, water aantrekt.
In het maagdarmkanaal trekt het water uit het lichaam, waardoor je diarrhee en misselijkheid krijgt.
Hierdoor ontstaat ook dorst.
De overgevoeligheid voor natriumgutamaat is een moeilijk probleem.
We krijgen regelmatig vragen en opmerkingen van mensen die er last van hebben.
Echter, goed opgezette wetenschappelijke studies kunnen geen verband aantonen.
Er lijken meerdere factoren een rol te spelen, waardoor goede studies de effecten niet oppikken.

Genetisch gemanipuleerd:

Geschikt voor vegetariers/veganisten:

Functie:

Hoe toegepast:

Bron:

ADI:

ADH:

CAS #:

Bruto Formule:

Moleculair gewicht:

g/mol

Synoniemen:


Terug naar overzicht conserveermiddelen