hoeveelheid: 2 broden van circa 500 gr
- Ingrediënten
- 800 gr mengsel van volkorenmeel en bakkersbloem
- 1 el zout
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 tl dubbelkoolzure soda Voor het startdeeg:
- 1 el gedroogde gist
- 4.5 dl lauw water
- 1 tl suiker
- 225 gr volkorenmeel
Bereiding:
- De eerste dag:
- Maak het startdeeg
- Laat de gist oplossen in het water
- Strooi de suiker erover en laat het papje 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
- Roer er het meel door en laat het papje afgedekt met een doek 2 dagen staan bij kamertemperatuur
- Het startdeeg zal eerst flink opkomen en bellen vormen om vervolgens in te zakken tot een grijze vloeistof
- Derde dag:
- Zeef 350 gr van het meelmengsel met het zout, de suiker en soda in een kom
- Voeg 2.25 dl startdeeg en 1.5 dl water toe
- Roer het deeg om en laat het vervolgens afgedekt met een doek 24 uur rijzen bij kamertemperatuur
- Na afname van 2.25 dl startdeeg moet u het aanvullen met een mengsel van 1 deel meel en 2 delen lauw water (bijvoorbeeld 2 dl water en 100 gr meel)
- Roer dit mengsel door het startdeeg en bewaar het startdeeg tot later gebruik in de koelkast Vierde dag:
- Voeg het resterende meel en 1.75 dl water toe aan het deeg en kneed tot het deeg zacht is
- Vorm twee ballen en plaats deze op een ingevette bakplaat
- Laat ze afgedekt met een vochtige doek in 2 tot 4 uur rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Bestrijk de broden met zout water en maak schuine inkervingen
- Bak de broden 8 minuten
- Draai de oventemperatuur terug tot 200°C en bak de broden nog 40 minuten Rogge-zuurdesembrood:
- Maak het startdeeg als boven aangegeven, maar gebruik voor het deeg een mengsel van 225 gr roggemeel, 225 gr bakkersbloem en 225 gr volkorenmeel
- Volg verder het recept boven