hoeveelheid: 2 broden van circa 500 gr

  • Ingrediënten
    • 800 gr mengsel van volkorenmeel en bakkersbloem
    • 1 el zout
    • 1 el bruine basterdsuiker
    • 1 tl dubbelkoolzure soda

      Voor het startdeeg:

    • 1 el gedroogde gist
    • 4.5 dl lauw water
    • 1 tl suiker
    • 225 gr volkorenmeel

    Bereiding:

    • De eerste dag:
    • Maak het startdeeg
    • Laat de gist oplossen in het water
    • Strooi de suiker erover en laat het papje 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
    • Roer er het meel door en laat het papje afgedekt met een doek 2 dagen staan bij kamertemperatuur
    • Het startdeeg zal eerst flink opkomen en bellen vormen om vervolgens in te zakken tot een grijze vloeistof
    • Derde dag:
    • Zeef 350 gr van het meelmengsel met het zout, de suiker en soda in een kom
    • Voeg 2.25 dl startdeeg en 1.5 dl water toe
    • Roer het deeg om en laat het vervolgens afgedekt met een doek 24 uur rijzen bij kamertemperatuur
    • Na afname van 2.25 dl startdeeg moet u het aanvullen met een mengsel van 1 deel meel en 2 delen lauw water (bijvoorbeeld 2 dl water en 100 gr meel)
    • Roer dit mengsel door het startdeeg en bewaar het startdeeg tot later gebruik in de koelkast Vierde dag:
    • Voeg het resterende meel en 1.75 dl water toe aan het deeg en kneed tot het deeg zacht is
    • Vorm twee ballen en plaats deze op een ingevette bakplaat
    • Laat ze afgedekt met een vochtige doek in 2 tot 4 uur rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 220°C
    • Bestrijk de broden met zout water en maak schuine inkervingen
    • Bak de broden 8 minuten
    • Draai de oventemperatuur terug tot 200°C en bak de broden nog 40 minuten

      Rogge-zuurdesembrood:

    • Maak het startdeeg als boven aangegeven, maar gebruik voor het deeg een mengsel van 225 gr roggemeel, 225 gr bakkersbloem en 225 gr volkorenmeel
    • Volg verder het recept boven