• Ingrediënten:
    • 1.5 kg bakkersbloem
    • 4 tl zout
    • 1 el fijne witte suiker
    • 55 gr reuzel of plantaardig vet

    • Voor het gistpapje:
    • 1 el gedroogde gist plus
    • 2 tl fijne witte suiker of
    • 25 gr verse gist
    • 3/4 liter lauw water

  • Bereiding:
    • Roer de gedroogde gist en de suiker door het water en laat dit papje ± 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
    • Verse gist maakt u aan met water
    • Roer het zout door de bloem
    • Voeg de suiker toe en wrijf er de vette bestanddelen door
    • Voeg het gistpapje toe en roer tot u een zacht deeg hebt
    • Kneed het deeg 10 minuten tot het glad en elastisch is en niet meer plakt
    • Draai het deeg steeds en druk het met de muis van uw hand van u af
    • Dek het deeg af met een licht ingevet stuk plastic folie
    • Laat het op een warme plaats rijzen tot het luchtig is en het dubbele volume heeft
    • Dit duurt circa 1 uur 25 minuten
    • Haal het deeg uit de kom en kneed het nog 5 minuten om de luchtbellen te verwijderen
    • Verheel het deeg in 3 stukken en vorm hiervan broden of bolletjes
    • Leg de broden in ingevette broodblikken en plaats de broodjes op een bakplaat
    • Dek ze af met ingevette plastic folie en laat ze rijzen tot het dubbele volume
    • Bestrijk het gerezen deeg met gezouten water en strooi er voor het bakken bloem over
    • Hierdoor krijgt het brood een knapperige korst
    • Verwarm de oven voor op 230°C
    • Bak de broden 30 tot 40 minuten en de broodjes 15 tot 20 minuten tot ze hol klinken als u er tegen tikt
    • Voor een knapperig korstje laat u de broden nog 5 minuten bakken zonder broodblik