- Ingrediënten:
- 1.5 kg bakkersbloem
- 4 tl zout
- 1 el fijne witte suiker
- 55 gr reuzel of plantaardig vet
- Voor het gistpapje:
- 1 el gedroogde gist plus
- 2 tl fijne witte suiker of
- 25 gr verse gist
- 3/4 liter lauw water
- Bereiding:
- Roer de gedroogde gist en de suiker door het water en laat dit papje ± 10 minuten rusten tot zich schuim vormt
- Verse gist maakt u aan met water
- Roer het zout door de bloem
- Voeg de suiker toe en wrijf er de vette bestanddelen door
- Voeg het gistpapje toe en roer tot u een zacht deeg hebt
- Kneed het deeg 10 minuten tot het glad en elastisch is en niet meer plakt
- Draai het deeg steeds en druk het met de muis van uw hand van u af
- Dek het deeg af met een licht ingevet stuk plastic folie
- Laat het op een warme plaats rijzen tot het luchtig is en het dubbele volume heeft
- Dit duurt circa 1 uur 25 minuten
- Haal het deeg uit de kom en kneed het nog 5 minuten om de luchtbellen te verwijderen
- Verheel het deeg in 3 stukken en vorm hiervan broden of bolletjes
- Leg de broden in ingevette broodblikken en plaats de broodjes op een bakplaat
- Dek ze af met ingevette plastic folie en laat ze rijzen tot het dubbele volume
- Bestrijk het gerezen deeg met gezouten water en strooi er voor het bakken bloem over
- Hierdoor krijgt het brood een knapperige korst
- Verwarm de oven voor op 230°C
- Bak de broden 30 tot 40 minuten en de broodjes 15 tot 20 minuten tot ze hol klinken als u er tegen tikt
- Voor een knapperig korstje laat u de broden nog 5 minuten bakken zonder broodblik