• Ingrediënten:
    • 25 gr gedroogde gist of 55 gr verse gist
    • 1 tablet vitamine C (50 mg)
    • 1 el bruine basterdsuiker
    • 9 dl lauw water (gemaakt van 6 dl koud water met 3 dl kokend water)
    • 1.5 kg volkorenmeel
    • 1 el zout
    • 25 gr zachte margarine

  • Bereiding:
    • Verwarm de oven voor op 230°C
    • Klop in een kommetje de droge of verse gist, vitamine C en 1 theelepel suiker door 3 dl lauw water
    • Laat het mengsel circa 10 minuten staan tot zich schuim vormt
    • Roer het meel, de resterende suiker, zout en margarine in een kom door elkaar
    • Voeg het gistpapje en het resterende water toe
    • Meng alles en kneed tot een deeg
    • Vorm er broden of broodjes van
    • Laat ze afgedekt met ingevette plastic folie rijzen op een warme plaats
    • Bak de broden 20 minuten (broodjes 8 minuten), zet de oven op 200°C en bak de broden nog 15 tot 20 minuten