- Ingrediënten:
- 25 gr gedroogde gist of 55 gr verse gist
- 1 tablet vitamine C (50 mg)
- 1 el bruine basterdsuiker
- 9 dl lauw water (gemaakt van 6 dl koud water met 3 dl kokend water)
- 1.5 kg volkorenmeel
- 1 el zout
- 25 gr zachte margarine
- Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 230°C
- Klop in een kommetje de droge of verse gist, vitamine C en 1 theelepel suiker door 3 dl lauw water
- Laat het mengsel circa 10 minuten staan tot zich schuim vormt
- Roer het meel, de resterende suiker, zout en margarine in een kom door elkaar
- Voeg het gistpapje en het resterende water toe
- Meng alles en kneed tot een deeg
- Vorm er broden of broodjes van
- Laat ze afgedekt met ingevette plastic folie rijzen op een warme plaats
- Bak de broden 20 minuten (broodjes 8 minuten), zet de oven op 200°C en bak de broden nog 15 tot 20 minuten