- Ingrediënten
- 450 gr volkorenmeel
- 225 gr ongebleekte bloem
- 1 tl zout
- 1 tl dubbelkoolzure soda
- 1/2 tl gemalen gember
- 25 gr boter
- 3 dl karnemelk of 3 dl gewone melk
- 1 tl wijnsteenzuur
- 2 el donkere rietsuikerstroop
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 ei losgeroerd
- Bereiding:
- Gebruikt u gewone melk, voeg het wijnsteenzuur dan toe aan de droge bestanddelen
- Verwarm de oven voor op 190°C
- Vet 2 broodvormen van 1/2 liter inhoud in, of 2 ronde vormen van 20 cm doorsnee
- Zeef in een kom de meelsoorten met het zout, de soda, gember en het wijnsteenzuur
- Wrijf er daarna de boter door zodat u een kruimelig mengsel krijgt
- Klop de (karne)melk, stroop, suiker en het ei door elkaar
- Voeg het mengsel toe aan de droge bestanddelen
- Roer ze tot een grof deeg, verdeel het vlug over de vormen en bak de broden 40 minuten tot een ingestoken satepen er schoon uitkomt
- Laat ze minstens 4 tot 5 uur afkoelen en rusten voor u ze eet
- Het brood heeft enige tijd nodig om een goed structuur te krijgen