• Ingredi├źnten
    • 450 gr volkorenmeel
    • 225 gr ongebleekte bloem
    • 1 tl zout
    • 1 tl dubbelkoolzure soda
    • 1/2 tl gemalen gember
    • 25 gr boter
    • 3 dl karnemelk of 3 dl gewone melk
    • 1 tl wijnsteenzuur
    • 2 el donkere rietsuikerstroop
    • 2 el bruine basterdsuiker
    • 1 ei losgeroerd

  • Bereiding:
    • Gebruikt u gewone melk, voeg het wijnsteenzuur dan toe aan de droge bestanddelen
    • Verwarm de oven voor op 190┬░C
    • Vet 2 broodvormen van 1/2 liter inhoud in, of 2 ronde vormen van 20 cm doorsnee
    • Zeef in een kom de meelsoorten met het zout, de soda, gember en het wijnsteenzuur
    • Wrijf er daarna de boter door zodat u een kruimelig mengsel krijgt
    • Klop de (karne)melk, stroop, suiker en het ei door elkaar
    • Voeg het mengsel toe aan de droge bestanddelen
    • Roer ze tot een grof deeg, verdeel het vlug over de vormen en bak de broden 40 minuten tot een ingestoken satepen er schoon uitkomt
    • Laat ze minstens 4 tot 5 uur afkoelen en rusten voor u ze eet
    • Het brood heeft enige tijd nodig om een goed structuur te krijgen