• Ingrediënten
    • 25 gr verse gist of 15 gr gedroogde gist
    • 6 el lauwe melk
    • 225 gr bakkersbloem
    • gesmolten boter om in te vetten
    • 1/2 tl zout
    • 25 gr fijne witte suiker
    • 3 eieren losgeroerd
    • 115 gr zachte boter
    • Geraspte schil van 1 sinaasappel

      Voor de siroop:

    • 225 gr kristalsuiker
    • 1.5 dl sinaasappelsap
    • 1.5 dl water
    • 2 el cognac
    • 5 el abrikozenjam, gezeefd

  • Bereiding:
    • Verkruimel de gist in een kom en roer er de melk door
    • Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 10 minuten staan
    • Klop er 50 gr bloem door
    • Laat het mengsel 20 minuten staan op een warme plaats tot zich schuim vormt
    • Bestrijk een savarinvorm of ringvorm met gesmolten boter
    • Vermeng de resterende bloem, het zout, de suiker, losgeroerde eieren, zachte boter en sinaasappelraspsel
    • Roer 4 tot 5 minuten tot een glad en glanzend mengsel
    • Vul de vorm tot halverwege met het beslag
    • Laat het in een ingevette plastic zak circa 40 minuten rijzen tot het dubbele volume
    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Bak de savarin 30 tot 35 minuten
    • Stort hem op een rooster en laat hem afkoelen
    • Prik hem aan alle kanten in met een satestokje
    • Maak de siroop
    • Verwarm de suiker met het sinaasappelsap en 1 el water in een pannetje
    • Roer tot de suiker is opgelost
    • Voeg het resterende water toe
    • Kook de siroop in tot de helft
    • Voeg de cognac toe
    • Plaats de savarin met rooster en al boven een bord en lepel de siroop erover tot deze volledig is opgenomen
    • Bestrijk de savarin met jam
    • Vul de opening met verse vruchten