- Ingrediënten
- 25 gr verse gist of 15 gr gedroogde gist
- 6 el lauwe melk
- 225 gr bakkersbloem
- gesmolten boter om in te vetten
- 1/2 tl zout
- 25 gr fijne witte suiker
- 3 eieren losgeroerd
- 115 gr zachte boter
- Geraspte schil van 1 sinaasappel Voor de siroop:
- 225 gr kristalsuiker
- 1.5 dl sinaasappelsap
- 1.5 dl water
- 2 el cognac
- 5 el abrikozenjam, gezeefd
- Bereiding:
- Verkruimel de gist in een kom en roer er de melk door
- Gebruikt u gedroogde gist, laat het mengsel dan 10 minuten staan
- Klop er 50 gr bloem door
- Laat het mengsel 20 minuten staan op een warme plaats tot zich schuim vormt
- Bestrijk een savarinvorm of ringvorm met gesmolten boter
- Vermeng de resterende bloem, het zout, de suiker, losgeroerde eieren, zachte boter en sinaasappelraspsel
- Roer 4 tot 5 minuten tot een glad en glanzend mengsel
- Vul de vorm tot halverwege met het beslag
- Laat het in een ingevette plastic zak circa 40 minuten rijzen tot het dubbele volume
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Bak de savarin 30 tot 35 minuten
- Stort hem op een rooster en laat hem afkoelen
- Prik hem aan alle kanten in met een satestokje
- Maak de siroop
- Verwarm de suiker met het sinaasappelsap en 1 el water in een pannetje
- Roer tot de suiker is opgelost
- Voeg het resterende water toe
- Kook de siroop in tot de helft
- Voeg de cognac toe
- Plaats de savarin met rooster en al boven een bord en lepel de siroop erover tot deze volledig is opgenomen
- Bestrijk de savarin met jam
- Vul de opening met verse vruchten